Кабинетът срещу Гешев: Правосъдното министерство е за специален прокурор

Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието подкрепя законовите промени за въвеждане на фигурата на специален прокурор, който да разследва главния. Това става ясно от становище по законопроекта, подписано от министъра Десислава Ахладова. То е депозирано за разглеждане в парламента заедно с текстовете, предалагани от ГЕРБ. Според тях прокурорът по разследването срещу главния прокурор трябва да има 7-годишен мандат, да се избира от пленума на Висшия съдебен съвет и да е ангажиран само с евентуални дела срещу шефа на държавното обвинение.

Ден по-рано стана ясно, че прокуратурата също е депозирала свое становище. То е изцяло отрицателно. Подписано е от заместничката на главния прокурор Иван Гешев – Даниела Машева, и отразява и неговото виждане, че главният прокурор не е недосегаем и безконтролен. Машева се позовава на становището на Конституционния съд (КС), който обяви, че всеки прокурор би могъл да образува разследване срещу началника си. Това никога не се е случвало.

Независимо разследване

Правосъдното министерство е на друго мнение. Според него законопроектът на управляващите ще гарантира независимо разследване срещу главния прокурор. В становището се посочва, че специалният прокурор ще се избира с мнозинство от пленума на ВСС, както се избират и самият шеф на държавното обвинение, и председателите на върховните съдилища.

Именно тази формула може да се окаже проблем, тъй като по традиция главният прокурор има силно влияние върху решенията на ВСС. Той доминира прокурорската колегия, в пленума лесно може да събере мнозинство, тъй като всички прокурори гласуват според волята му, а парламентарната квота по традиция ги подкрепя. Т.е. главният прокурор лесно може сам да избере кой да го разследва.

Министър Ахладова обаче вижда нещата по различен начин.

"За да се преодолее възможното влияние върху членовете на прокурорската колегия при избора на прокурора по разследването срещу главния прокурор, законопроектът предвижда същият да се избира от пленума на ВСС с мнозинство повече от половината от членовете му като по този начин се гарантира участието в избора на този прокурор от страна на членовете и на съдийската колегия на ВСС", пише тя.

Делото "Колеви"

Правосъният министър привежда и още един аргумент – спазване на препоръките, дадени от Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви", по което страната ни бе осъдена. То бе заведено от вдовицата и децата на застреляния през 2002 г. висш прокурор Николай Колева. По него ЕСПЧ установи, че в България няма действащ механизъм за ефективно разследване на главния прокурор. Управляващите у нас отказват да изпълнят препоръките на ЕСПЧ над 10 години, но сега делото се сочи като аргумент.

Почти невъзможно

Тезата на самия Гешев е, че е почти невъзможно да извърши престъпление, свързано със задълженията му на главен прокурор. Преди два месеца той обясни пред депутатите, че правомощията му са такива, че не позволяват подобно нещо, но допълни, че не се притеснява от никакви форми на контрол.

Подчинение

Законопроектът на управляващите няма да доведе до търсения ефект и главният прокурор ще остане все така недосегаем и без контрол. Това се казва в становище по законопроекта на Българския хелзинкски комитет. От организацията подчертават, че не са изпълнени препоръките на ЕСПЧ в делото "Колеви срешу България". За да се случи това трябва да има съдебен контрол върху прокурорските постановления и най-вече върху отказите да се образува разследване, посочват от БХК. В момента тези актове могат да се обжалват само пред горестоящ прокурор. Другата нужна промяна е да се намали влиянието на главния прокурор в колегията на ВСС, а за председатели на върховните съдилища да не гласуват прокурори.

Според БХК предлаганите промени в Закона за съдебната власт и НПК няма да освободят бъдещия специален прокурор от контрола и опеката на главния.

"Актовете на главния прокурор в изпълнение на конституционното му правомощие да ръководи методически всички прокурори са едновременно тайни и недостъпни за обществото, задължителни за всеки прокурор и са в състояние на практика да засегнат всички аспекти на упражняване на прокурорските правомощия", пише в становището им.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?