Като за последно

Кабинетът в оставка даде близо 9 млн. лева за българския "Лувър“, разкопки и строителство

С 800 лева годишно се повишава издръжката на ученик в спортно училище

На 1 март министърът на културата в оставка Вежди Рашидов инспектира изграждането на българския "Лувър". СН. БГНЕС

Правителството в оставка отпусна на заседанието си в сряда близо 9 млн. лева за довършването на музейния комплекс, по-известен като българския “Лувър“, за археологически разкопки, за капиталови разходи на общините Бургас и Добрич, за спортните училища и за вноска в Европейския фонд за демокрация.

Раздадената на може би последното заседание на този кабинет сума е значително по-скромна от отпуснатите на предходно заседание над 311 млн. лева за столичното метро, декодери за социално слабите, жп линията Пловдив – Свиленград, Дунав мост ІІ, водните проекти на Добрич и Пловдив, Военно медицинска академия, Националната разузнавателна служба и на учените от БАН.

4 млн. лева за българския "Лувър“ и археологически разкопки

Четирите млн. лв., предназначени за Министерството на културата, ще отидат основно за разплащане на довършителни дейности в националния музеен комплекс в София.

Проектът, добил популярност като българския "Лувър", обхваща реконструкция и преустройство на няколко сгради в карето между бул. "Васил Левски" и улиците "Московска", "Оборище" и "19-и февруари", където сега са Националната галерия за чуждестранно изкуство, Националният музей на българското изобразително изкуство и бившата сграда на Техническия университет, както и разположената между тях скулптурна градина. Още при представянето на проекта представители на културните среди оспориха необходимостта от подобен комплекс и го окачествиха като “мегаломански“ и “социалистически“.

С други 805 000 лв. ще бъдат финансирани археологически разкопки и консервация на средновековната крепост "Акра" в Черноморец, северната кула на крепостната стена и в зоната "Провлака" в Созопол, както и крепостната стена на полуостров Урдовиза край Китен.

3 млн. лева за жп. надлез в Бургас и козирка на игрище в Добрич

Кабинетът одобри и 3 032 000 лева за капиталови разходи на общините Бургас и Добрич. Бургас ще получи до 2.9 млн. лева за изграждането на втория етап на надлеза над товарната жп гара и пътния възел на улиците “Одрин” и “Крайезерна”.

Добрич ще получи до 132 000 лева за поставянето на козирка над трибуните на спортно-тренировъчното игрище в градския парк “Свети Георги”.

"Средствата се осигуряват предвид изключителната важност на обектите за подобряване на инфраструктурата на територията на двете общини“, информираха от правителствената информационна служба.

1.7 млн. лева допълнително за спортните училища

Кабинетът отпусна и 1.7 млн. лева допълнително за спортните училища, за да бъде увеличен с 800 лева единният разходен стандарт за издръжка на ученик в тях.

Предвидените сега 2280 лева годишно за издръжка на ученик в спортните училища не позволявали провеждането на качествена спортна подготовка. С допълнителните пари ще се подобрят условията за провеждане на тренировъчен лагер, за което ще се отделят по още 100 лева на ученик. За хранене, медикаменти и средства за възстановяване, които не са включени в списъка на забранените субстанции и методи се падат по още 570 лева на ученик и за назначаване на необходимия брой спортни специалисти в държавните спортни

училища се дават по още 130 лева на ученик.

Спортни училища има в София, Русе, Варна, Бургас и Плевен и в тях през настоящата учебна година се обучават 2184 ученици.

200 000 лева за Европейския фонд за демокрация

Кабинетът гласува още 200 000 лева по бюджета на МВнР за вноска в бюджета на Европейския фонд за демокрация през 2013 година. Средствата са за сметка на официалната помощ за развитие, предвидена в държавния бюджет за тази година.

Европейският фонд за демокрация е политически инструмент на ЕС и неговите държави членки, създаден с цел оказване на материална и експертна помощ на страните и обществата в преход, които влизат в обсега на политиката за съседство. Целта му е да стимулира усвояването на средства и развитието на демокрацията в съседните на Европейския съюз държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес