Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кабинетът "Борисов" раздаде над 311 млн. лв.

Без търг “Хемус Еър” взима имот на летище “София”, БМФ скоростно спечели концесията на порт Бургас

68 коментара

На предпоследното си заседание правителството в оставка на Бойко Борисов ударно раздаде над 311 млн. лв. за столичното метро, декодери за социално слабите, жп линията Пловдив – Свиленград, Дунав мост ІІ, водните проекти на Добрич и Пловдив, Военно медицинска академия, Националната разузнавателна служба и на учените от БАН.

Отделно без търг “Хемус Еър” ще вземе имот на летище “София”, а “Български морски флот” скоростно получи концесия порт Бургас-запад, след като през 2011 г. взе и пристанището “Бургас-изток”.

Националната служба за охрана пък най-после ще вземе военното летище в Доброславци, където гардовете да тестват шофьорските си умения. МВР получава допълнително имоти в Пловдив.

След двудневно отлагане на заседанието на кабинета от сряда за петък заради високото кръвно на премиера в оставка Бойко Борисов, първоначалният дневен ред на правителството набъбна от 34 на 59 точки. Очаква се последното заседание на правителството на ГЕРБ да бъде на 6 март.

Раздадените над 400 млн. лв от бюджета идват на фона на съобщение на Министерството на финансите, че бюджетният дефицит към края на февруари е 536 млн. лв. Отпуснатите на днешното заседание на кабинета пари не били извънредни и няма да окажат влияние на държавния бюджет, става ясно от съобщенията на правителствената информационна служба.

За Дунав мост и жп линията Пловдив-Свиленград още 3 млн. лв.

Близо 3 млн. лв. допълнително ще получат жп линията Пловдив – Свиленград и вторият мост над Дунав между Видин и Калафат. Средствата се осигуряват от заем от Европейската инвестиционна банка. Те ще се използват за довършителни дейности по двата обекта, уточниха от Министерството на транспорта.

Приетото постановление няма да повлияе пряко или косвено върху държавния бюджет, тъй като увеличението в размера на усвояванията по държавни инвестиционни заеми ще се осъществи в рамките на утвърдените разходи за 2013 г., е посочено в съобщението на правителствената информационна служба.

Основното финансиране за жп линията Пловдив – Свиленград и втория мост на Дунав е по предприсъединителната програма ИСПА и проектите трябваше отдавна да са готови.

За столичното метрото – 13.5 млн. лв.

Една от гордостите на премиера Борисов – софийското метро получи 13.5 млн. лв. от бюджета за продължението му до новия терминал на летище “София” и до бизнес парка. Целият проект е на стойност 468 млн. лв., от които 215 млн. лв. са безвъзмездна помощ от ЕС. Брюксел вече одобри парите. Останалите трябваше да даде Столичната община.

“Средствата от държавата се осигуряват предвид изключителната обществена, транспортна, социална и екологична значимост на софийското метро”, е посочено в съобщението на правителствената информационна служба.

За Военно-медицинска академия – 9 млн. лв., за НРС – 1 млн. лв.

Кабинетът отпусна и 9 млн. лв. на Военно-медицинска академия (ВМА) за погасяване на просрочени задължения към доставчици. Дълговете на болницата, която е на подчинение към Министерството на отбраната, са най-големите в здравния сектор – над 66 млн. лв. Общо задълженията на болниците възлизат на 148 млн. лв., но държавата не прояви щедрост към останалите закъсали болници. Неясно защо и средствата не са за сметка на бюджета на Министерството на отбраната, който е един от най-големите – около 1 млрд. лв., а се осигуряват от преструктуриране на разходите по централния бюджет, според правителственото съобщение.

Пак от централния бюджет се дават допълнително 1 млн. лв. на Националната разузнавателна служба. Парите са за текущи разходи за дейността на службата през настоящата година, е посочено в съобщението.

За декодери на социално слабите – 17.5 млн. лв.

Правителството отпусна и 17.5 млн. лв. за купуване на декодери на социално слабите. Те са необходими във връзка с преминаването от аналогов към цифров сигнал на телевизията, което трябва да стане до 1 септември. Средствата са за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи за структурни реформи и допълнителни фискални мерки, съгласно Закона за държавния бюджет, е посочено в съобщението.

Правителството в оставка възлага на министъра на транспорта да проведе обществена поръчка за разходване на средствата, а на министъра на труда и социалната политика чрез Агенцията за социално подпомагане да осигури раздаването на ваучерите за устройствата.

Поръчката вече е в ход, като все още не са отворени ценовите оферти на кандидатите. Няма обаче яснота как точно ще става раздаването на декодерите, защото се чака становище от Европейската комисия дали раздаването им е държавна помощ.

Освен това кабинетът в оставка удължи мерките по информиране на населението за започналата цифровизация на телевизията най-малко до 30 ноември 2013 г.

За БАН – 7 млн. лв.

Българската академия на науките пък ще получи допълнително 7 млн. лв., реши правителството в оставка. Средствата са за стимулиране на водещите иновативни и обществено-полезни научни изследвания в духа на “Стратегия 2020”, е посочено в правителственото съобщение. Парите са предвидени в държавния бюджет.

Водните проекти на Пловдив и Добрич – 231 млн. лв.

Най-голяма част от отпуснатите пари отиват за водните проекти на Пловдив и Добрич, които са на обща стойност над 231 млн. лв. Правителството разреши на министъра на околната среда да сключи договорите с общините преди проектите да бъдат одобрени от Европейската комисия. Така ще може да започне тяхното изпълнение с пари от бюджета. След това обаче тези средства ще бъдат възстановени от Европейската комисия.

Скоростна концесия на порт Бургас-запад

Правителството скоростно даде и концесията за пристанищния терминал “Бургас-запад”. Процедурата приключи за двайсетина дни като победител е единственият кандидат “БМФ Порт Бургас" на Кирил Домусчиев. Дружеството ще управлява порта 35 години, като през това време ще инвестира общо над 34.8 млн. лв. Фиксираният размер на годишното концесионно плащане е 900 хил.лв. без ДДС. Освен това концесионерът ще заплаща 8% от размера на погасителните вноски по заема на България към Японската банка за международно сътрудничество.

В края на 2011 г. правителството на ГЕРБ даде на “Параходство Български морски флот” на концесия и пристанищния терминал “Бургас Изток – 2”. Договорът влезе в сила от 1 януари 2012 г., като срокът на концесията също е 35 години.

Имот на летище “София” за “Хемус Еър”

Правителството в оставка разреши чрез пряко договаряне държавната компания “Летище София” да продаде на “Хемус Еър” 160 дка на летището. Имотът е отреден за карго, кетъринг, обслужване на самолети и инженерни системи, трафопост и митница. Мотивът за продажбата е, че летището трупа само загуби от имота с плащането на данъци и поддържането на изградената инфраструктура.

В същото време авиокомпания “Хемус Ер“, която притежава част от терена, е заявила желание да придобие останалите свободни идеални части. През последните години авиокомпанията е реализирала мащабни инвестиции в изграждането и развитието на съвременен център за техническо обслужване на самолети “Боинъг” и “Еърбъс”, като е декларирала намерението си за осъществяване на бъдещи съвместни проекти с “Летище София“, се казва в правителственото съобщение.

Държавната “Образование и наука” продава 12 дка в София

Правителството в оставка одобри продажбата на административен комплекс с разгърната застроена площ от 31 590 кв.м върху терен от 12 дка в жк.”Младост”. Имотът е собственост на държавната компания “Образование и наука”. Мотивът за продажбата му отново е, че се правят неоправдани разходи за стопанисването му, свързани с поддръжка, данъци и такси. В правителственото съобщение няма информация как ще бъде продаван имота и на каква цена.

 

Най-вероятно става въпрос за държавната печатница. Интерес към имота прояваваше бившият депутат от БСП и собственик на печатница "Демакс" Петър Кънев. Той поиска да я купи през лятото на 2012 г., но премиерът Борисов отказа да я продава с мотив да не го обяват в скрита приватизация.

НСО взима летището в Доброславци

Националната служба за охрана най-после се сдоби с военното летище в Доброславци. Кабинетът в оставка отпусна базата, за която гардовете настояват от години, за да могат да тестват автомобилите и да правят сухи тренировки.

Отделно правителството им даде още един имот от 650 дка с 36 сгради в Нови Искър. В него са изградени част от писта за излитане и кацане и пътеки за рулиране. С друго решение на кабинета в оставка НСО получи безвъзмездно право на управление и на имот в село Мировяне от 920 дка.

МВР с нови имоти в Пловдив

МВР взе пък имоти в Пловдив. До момента те са били собственост на Министерството на отбраната, но вече не се ползват. За това кабинетът в оставка реши да преминат в управление на Министерството на вътрешните работи. Имотите са два. Единият е с площ 24 дка и е застроен с 16 сгради, другият е с площ 18 дка и има 10 сгради. Допълнителни работни и служебни помещения ще се използват от структурите на Областната дирекция на МВР в Пловдив и Дирекция “Специализирани полицейски сили" - ГД “Национална полиция".

И последно - 39 000 лв. за лечение на болна

Последната точка в дневния ред на министрите е била отпускането на 39 000 лева за лечение на 42-годишна болна жена. Тя е с диагноза умерено диференциран аденокарцином на ляв бял дроб, с метастази в лимфни възли. Средствата са за купуване на лекарства, които не се поемат от здравната каса.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

68 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #68

  Партията на МУТРИТЕ-това е ГЕРБ. Виз кмета нс Варна, -днес си подаде оставката. Виз кметовете на район Изгрев и Триадица в София- днес им искат оставките. Те пак са от ГЕРБ-за крадене на пари и пиянство. За такива ли да гласува народа. Вече няма БУДА-ли.

 2. Анонимен
  #67

  "Водните проекти на Пловдив и Добрич – 231 млн. лв."- от тук ГЕРБ ще приберат 2 милиона само от консултанската услуга.От самото строителство не ми се мисли.

 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #66
 4. Анонимен
  #65

  Как стават тези работи?Преди одобрени проекти,преди подписани договори в Добрич обществените поръчки со проведени,обжалвани в КЗК,отменени от ВАС.Или типично по герберски баницата е разпределена.Има ли сметни палати и прокурори в този опоскан град?

 5. Анонимен
  #64

  62-ри: Смехурко, кое в постинга ми №60 е лъжа, зомби Костово? И как реши, че съм ченге непрокопсаник такъв?Въшльо, така ще говориш на аверите в кварталната кръчма!

 6. Анонимен
  #63

  Поредната нагла кражба. Защо се подарява имот от 160 декара на летището, при положение че има фирми готови да дадат милиони. Отговорът е ясен - защото Хемус еър е собственост на ТИМ.

 7. Анонимен
  #62

  60 - Не само си лъжец,ами си долно герберско ченге!Такива като тебе е.ха мамата на България!

 8. Анонимен
  #61

  52, А когато Тонев крадне и това ли е за благото на хората?Дълговете на ВМА не са натрупани от труда на лекарите,а от кражбите на ген.Тонев!

 9. Анонимен
  #60

  54-ти: привлякъл е Костич, дума няма - срещу безумното условие да си ги върнат за 6 години!!! И още по безумното условие - фиксирани цени и гарантирани количества на изкупувана енергия!!! Сключил е сделката, въпреки позициите на работна група, вицепремиер /отстранен от преговорите/ и Световната банка. 4 дни преди изборите!!! Де..ба наглите ви кратуни, зомбита Костови, лъжец ще ми вика

 10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #59

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.