Кабинетът знаел кой стои зад кибер атаките по изборите, но не казва

Кабинетът знаел кой стои зад кибер атаките по изборите, но не казва

Правителството знае кой стои зад кибер атаките към сайтовете на държавните институции по време на местните избори на 25 октомври и 1 ноември, но няма да ги каже. Това трябва да направят разследващите органи, стана ясно от думите на зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов пред журналисти в четвъртък.

Цялата информация е предоставена на разследващите органи и те ще преценят дали да я съобщят, каза Борисов.

Разкриването на хакерските атаки е станало основно от български специалисти, въпреки поисканото съдействие от Центъра за кибер сигурност на САЩ, уточни зам.-министърът по информационните технологии.

Американските служби са помогнали за справянето с атаките, като са ограничили злоумишлените действия, осъществявани от мрежи на тяхна територия.

Преди десетина дни президентът Росен Плевнелиев заяви, че се опасява, че масираните кибер атаки срещу българските институции може да се дирижират от Москва.

Хакерските атаки започнаха на първия тур на изборите – на 25 октомври, когато бяха сринати сайтовете на ЦИК, ГРАО и на министерствата на вътрешните и на външните работи и на финансите. Сайтът на МВР например е бил атакуван от над 500 милиона заразени компютри.

По време на втория тур на изборите на 1 ноември беше втората вълна от атаки срещу държавни сайтове. Хакерите успяха да сринат страниците в интернет на Народното събрание, ДАНС, "Информационно обслужване", Националната агенция по приходите и Комисията за енергийно и водно регулиране, а сайтът на президентството работеше с големи затруднения.

"Над 2 милиарда компютри са се опитали да влязат в най-актуалния сайт по едно и също време в рамките на 24 часа", коментира тогава Валери Борисов. По думите му заради разликата в мащаба между двете атаки, тази на първия тур на изборите била генерална репетиция за втория тур.

Компютърните атаки срещу държавните ни сайтове са били от целия свят – от Виетнам, Румъния, Турция, Украйна, САЩ и Африка по думите на Борисов. След тях Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии (МТСИТ) сезира ДАНС "на секундата"

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?