Кадафи поднови версията за поръчана от чужди служби СПИН епидемия в Либия

Кадафи поднови версията за поръчана от чужди служби СПИН епидемия в Либия

Убеден съм, че заразяването на децата в Бенгази е причинено умишлено и държавата, чиито служби са поръчали епидемията от СПИН, трябва да бъде осъдена от Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации. Това заяви снощи либийският лидер Муамар Кадифи пред американския телевизионен канал Ал Хурра, който излъчва на арабски език.

На 25 декември Върховният касационен съд в Триполи реши да върне СПИН делото срещу българките към Наказателния съд в Бенгази.

Съдът отмени смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар по обвинението в причиняване на епидемия от СПИН, но запази обвиненията в по-леки закононарушения като производство, търговия и употреба на алкохол, валутни операции, извънбрачни връзки.

В първото си публично изявление по темата след решението на върховния съд, либийският лидер Кадафи каза, че зад службите поръчители стоят държави, които разработват оръжия за масово поразяване - ядрени, химически и биологически.

"Ние питахме българките (ако са българки наистина), кой ви поръча това? Те казват: Джон ни даде вируса и пари и си замина. Ние трябва да разберем коя е службата на този Джон, тя иска да унищожи Джамахирията", каза Кадафи, който от миналата година възстанови отношенията със западните държави начело със САЩ, като се отказа от програмите си за оръжия за масово поразяване.

С последните си изявления Кадафи се връща към първоначалните твърдения, че СПИН епидемията в детската болница в Бенгази е дело на ЦРУ и Мосад.

"Хора, свързани с тези служби, вече идваха при мен и ми викат да освободя сестрите. Мислят, че всичко ще свърши така бързо! След като открием кои са службите, тогава случаят ще остане в ръцете на съда и на роднините на децата. Тогава ще има правосъдие. Но роднините са вбесени - когато им предлагаме пари за обезщетение, те искат само отмъщение. Затова засега не можем да говорим за политически сделки", добави Кадафи.

"Аз съм убеден, че става въпрос за умишлено заразяване. Разгледах докладите на швейцарските лекари - те регистрират голямо количество вируси в кръвта на децата. Тези лекари посетиха децата, взеха им кръвни проби и се увериха, че те са инжектирани умишлено, защото иначе нямаше да имат толкова много от вируса и да умират така бързо", заяви Кадафи.

И президентът Георги Първанов, и говорителят на външното министерство Димитър Цанчев отхвърлиха идеята за умишлено заразяване.

Българската държава не би могла да стои зад каквато и да било поръчка, каза в коментар президентът Георги Първанов като уточни, че не разполага с пълната версия на интервюто на либийския лидер.

Държавният глава препотвърди българската позиция, че медицинските сестри са невинни. Трябва спокойно и хладнокръвно да посрещнем всякакви изказвания, без да влизаме в коментари по всяко едно от тях и да продължим усилията си до справедливо решаване на проблема, каза още президентът Георги Първанов.

В коментар говорителят на външното министерство Димитър Цанчев заяви, че страната ни не би възразила срещу провеждането на независимо международно разследване по СПИН делото в Бенгази, тъй като сме убедени в невинността на нашите сънародници.

Обвиненията за участие в заговор за умишлено заразяване, поръчан и организиран от чужда държава или разузнаване, бяха отхвърлени още преди четири години с решение на Либийския народен съд, посочи още говорителят на МВнР.

На въпрос дали не използва делото за епидемията, за да издейства освобождаване на либийския гражданин Абдул Басет ал Меграхи от затвора в Шотландия, след като той бе осъден за взривяването на самолета на ПанАм над Локърби през 1988, Кадафи отговори: "Ние не използваме делото, факт е, че децата са заразени. Това е трагедия - едни вече умряха, други тепърва ще умрат. Не можем да обвързваме политически делото за епидемията с делото за атентата. Роднините на децата са тези, които ще решат в крайна сметка какво искат, тогава можем да говорим за политически диалог."

В отговор дали роднините на децата биха приели кръвнина, полк. Кадафи каза: "Всеки път, когато им говорим за обезщетения и политически сделки, те се вбесяват още повече. В техните глави е единствено как да достигнат до отмъщение. Казват: който направи така с нашите деца, трябва да бъде 100 000 пъти убит."

В същото време френският адвокат Емануел Ати от “Адвокати без граници” заяви пред радио Дойче веле, че има нужда от по-добра координация на усилията на международната общност.

“Сега се нуждаем от по-добра координация на международните усилия и в тази връзка посещението в Либия на френския външен министър бе нещо много  положително. То показва, че когато политиците са достатъчно активни, тогава наистина можем да постигнем промяна в съотношението на силите”, заяви Ати.

По думите в последните 10 месеца има положително развитие по случая, което дава основание за оптимизъм.

На 4 декември френският външен министър Филип Дуст-Блази посети Либия и проведе среща с Муамар Кадафи. Блази предаде на либийския лидер и писмо от президента Жак Ширак.

Преди това той се срещна и с българските медицински сестри и палестинския лекар в затвора Джудейда. 

Очаква се в първите месеци на 2006 г.да бъде насрочено първото съдебно заседание на следващата инстанция, където делото срещу българките отново ще бъде разглеждано по същество.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят