Кадастърът обещава през септември нивата до Доган сарай най-после да стане плаж

Кадастърът обещава през септември нивата до Доган сарай най-после да стане плаж

Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) обещава през септември плажът край лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, която на картата е земеделска земя, официално да фигурира като плаж. Това се казва в отговора на АГКК до Mediapool.

За отсъствието на плажа от специализираната кадастрална карта стана ясно от разследване на "Биволъ". Проблемът стана видим обаче едва след дебаркирането на лидера на "Демократична България" Христо Иванов край сараите на Доган в началото на юли, с което той показа как е превзета държавата от ДПС.

Сега се оказва, че процедурата по изправянето на тази явна грешка, за който никой не е поел отговорност към момента, е доста дълга.

На 14 юли Министерството на туризма поиска от АГКК да нанесе плажа на картата. 

Спазвайки разпоредбите на Закона за обществените поръчки АГКК уведомява, че е сключила договор с правоспособно лице по Закона за кадастъра и имотния регистър. В отговора до Mediapool не е посочено кое е това лице, а на интернет страницата на АГКК тази информация, която по закон е публична, не бе открита от Mediapool.

Тази необявена фирма трябва да създаде специализирана карта и регистри на морския плаж, да определи новото местоположение на границите на охранителни зони "А" и "Б" в обхвата на морския плаж, и да изработи проект за изменение на Кадастралната карта и кадастралния регистър (КККР).

Дейностите по изработване на специализираната карта и регистри се очаква да приключат през септември 2020 г., посочват от АККР.

След предаването на материалите и данните по създаването на специализираната карта и регистри от изпълнителя, в 7-дневен срок началникът на Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас ще назначи комисия за създаването и поддържането на специализираните карти и регистри на обектите.

Назначената комисия следва да провери съдържанието и точността на специализираната карта и регистри и да излезе с решение за приемането или отхвърлянето им.

В 10-дневен срок от приемането на специализираната карта и регистри, изпълнителят трябва да представи в Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас (СГКК) проект за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри за нанасянето на морския плаж в тях.

Проектът се приема, след което СГКК Бургас ще започне производство по изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри за отразяването на морския плаж в тях, се казва в отговора на АГКК.

Междувременно прокуратурата установи, че са незаконни почти всички обекти, построени върху поземлен имот, който е държавна собственост в парка "Росенец".

Споделяне

Още по темата

Още от България