Как е по света?

На 1 ноември 1999 г. в Унгария влиза закон, с който се забранява пушенето на обществени места, сочи справка на БТА. На 29 март 2004 г. Ирландия става първата държава в ЕС, която забранява пушенето на работните места, включително в ресторантите и баровете. На 1 юни 2004 г. Норвегия последва Ирландия и също забранява пушенето на работни места, ресторанти и барове.

От 10 януари 2005 г. в Италия влиза в сила закон, забраняващ пушенето на обществени места. На 1 февруари 2005 г. и в Куба е в сила същата забрана.

На 1 юни 2005 г. Швеция и Македония се присъединяват към страните със забрани на цигарения дим.

През 2006 г. е наложена забрана за пушенето на обществени места под различни форми в Испания, Пуерто Рико (приет е закон за забрана на пушенето на затворени обществени места през март 2006 г., в сила от март 2007 г.), Уругвай (от март е забранено изцяло пушенето на обществени места, въведени са най-строгите ограничения в Латинска Америка), Шотландия (от март влиза в сила забраната за пушене в затворени пространства), Уелс, Северна Ирландия (в сила от април), в столицата на Аржентина Буенос Айрес от октомври е забранено пушенето в барове и кафенета.

През 2007 г. към забраната се присъединяват Хонконг, Белгия, Франция, Дания, Венецуела. От 1 януари частичната забрана важи за Хонконг и Белгия. В Хонконг ограниченията са за работните места, парковете и плажовете. В баровете, нощните клубове и клубовете за масажи, обслужващи лица над 18 години, забраната е въведена от средата на 2009 г. В Белгия е забранено пушенето в ресторантите, които трябва да разполагат със специални помещения за пушачи, отделени от салоните, в които се сервира храна.

Във Франция от 1 февруари 2007 г. се забранява пушенето на обществени места с изключение на кафенетата и ресторантите, които имат срок до 1 януари 2008 г. да се приспособят, когато влиза в сила забрана за тях.

От 1 април 2007 г. в Дания пушенето на работното място е забранено, като изключения се правят за офиси, големи ресторанти, барове и заведения, в които са обособени помещения за пушачи. На 3 май 2007 г. парламентът на Португалия одобрява закон за забрана на пушене на почти всички обществени места.

Във Венецуела забраната за пушене в ресторанти, барове и столове влиза в сила от 31 май 2007 г. От 1 юли 2007 г. в Англия се забранява пушенето на работното мястото и на обществени места.

През 2008 г. забрана за пушене е въведена в Германия, Литва, Тайланд, Холандия, Швейцария, Индия, Турция. От 1 януари в 8 от 16-те провинции в Германия влиза в сила забрана за обществени места, включително в баровете, ресторантите и дискотеките. Най-строги са ограниченията в Бавария, където не може да се пуши дори в уличните шатри по време на бирения фестивал "Октоберфест".

В Литва от 1 януари 2008 г. влизат в сила мерки срещу тютюнопушенето на обществени места. В Тайланд от февруари 2008 г. е забранено пушене в барове, ресторанти и търговски обекти. От 1 юли 2008 г. в Холандия официално влиза в сила забрана за пушенето.

В Швейцария в два кантона е въведена пълна забрана за пушене - от април 2007 г. в Тичино и от 1 юли 2008 г. Женева.

От 2 октомври 2008 г. в Индия влиза в сила аналогична забрана. От 19 май 2008 г. в Турция става страна със забрана за обществените места.

От 2009 г. забрана за пушене е въведена в Гърция и Казахстан. От 1 юли в Гърция е забранено пушенето на обществени места. В Казахстан от 9 октомври вече има пълна забрана за пушене на обществените места.

От 1 януари 2010 г. в Кипър също се въвежда рестрикция към пушенето и то е забранено в кафенета, ресторанти и барове, държавни учреждения и в обществения транспорт, както и в частни автомобили, превозващи пътници под 16-годишна възраст.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?