Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Как конспиративните теории влияят върху живота на децата

Субкултурата "QAnon" е опасност, близка до терористична заплаха

0 коментара
Привърженици на Тръмп, вярващи в конспирацията QAnon, на сбирка в Тампа, САЩ. Снимка: Архив

Конспиративните теории, които доскоро бяха в периферията на медийния поток и се приемаха несериозно от голяма част от хората, днес влияят на политиките и определят обществените нагласи по цял свят.

Българското общество е особено податливо на конспиративни теории, дезинформация и пропаганда. Причините за това са комплексни: липса на ясна и достоверна информация от страна на управляващите и институциите; несъвършенства в образователната система – липса на гражданско образование, на критично мислене, на медийна грамотност и на практически познания; намаляващ брой независими медии и журналисти, които да налагат високи журналистически стандарти при разследване, проверка на факти и съобщаване на информация.

На практика у нас, както и в цяла Европа, е налице хибридна война с постоянно разширяваща се мрежа от дезинформиращи сайтове и медии, някои свързани с руската пропаганда. Това влияе негативно върху формирането на общественото мнение по важни за децата и семействата политики и върху законотворчеството, свързано с регулацията във всички сфери на детския живот – здраве, образование, детско правосъдие, социални услуги.

Какво е QAnon

През 2019 най-популярният хаштаг със социално-политическо съдържание в най-използваната в САЩ социална мрежа Туитър е #QAnon и неговите производни. Разпространението на конспиративните теории се увеличи многократно по време на кризата с коронавируса. През март тази година броят на постовете, свързани с QАnon, рязко скача и членовете в най-големите групи, които ги подкрепят, са се увеличили със 700%.

QАnon е сложна и многопластова конспирация, според която светът се управлява от елитна клика педофили, почитащи Сатаната. Този таен световен елит контролира всичко, включително медиите, Холивуд и политиците, а Доналд Тръмп води тайна война с тях.

Това сюжетно ядро обаче се разраства неконтролируемо и мимикрира под различни форми в различни сфери и дори съдържа противоречиви твърдения. Често използва най-силните инстинктивни страхове на хората, свързани с децата им, базира се на измислени новини, фалшиви факти и неверни заключения и, най-вече, на лековерното и наивно четене от масата хора в интернет.

Защо точно сега и защо е толкова опасно

Истината е, че QAnon е цяла субкултура с милиони последователи не само в Америка, а и по цял свят, начин на мислене, който се активизира във време на криза, на усещане за разпад на системите, на неконтролируем поток информация, на липса на отговори на сложни въпроси.

Ялението QAnon е класифицирано като "национална терористична заплаха" от ФБР миналата година. Конспирацията се появи в платформи, които се свързват с белите супремасисти и крайно десните екстремисти. "И въпреки че не можеш да наречеш последователите на QAnon екстремисти, конспирацията се намира в периферията именно на този екстремизъм", казва Ауфи Галахар от американския Институт за стратегически диалог пред Би Би Си.

Кривото огледало на конспирациите в България

Характеристиките на конспиративните теории ги правят изключително опасни и те бързо заразяват. И тъй като тези теории са аморфни, без реални аргументи и доказателства, базирани на митове, твърдения и слухове, на полуистини и лъжи, лесно се трансформират и към тях се прикрепват нови и нови твърдения. Нещо повече – конспирацията се превърща в начин на мислене и дори влияе върху законотворчеството.

За съжаление, у нас съвсем наскоро имахме примери на манипулации – спомнете си как през октомври 2019 родители в Карнобат и Сливен спешно изтеглиха децата си от няколко училища заради слух, че ще бъдат взети от социалните. Няколко граждански формирования пък тиражираха твърденията, че в новия Закон за социални услуги се залага възможността децата да бъдат отнемани от родителите само по анонимен сигнал. Бяха блокирани важни законопроекти, които са превенция срещу насилието срещу деца, с мотива, че социалните ще се месят в семейните работи и ще извеждат деца без основание. Беше нападната единствената дългогодишно работеща линия за сигнали за деца в риск с мотива, че събира данни за децата, за да бъдат отвличани от семействата им.

Българските деца бяха лишени и от един изключително важен визионерски документ – Стратегия за детето, която е концепция за цялостното развитие на детските политики. Медийното пространство беше залято от дезинформация, според която стратегията ще разруши традиционното българско семейство и цели отнемане правата на родителите, заговори се за "затвор за шамар".

По същата линия бяха нападнати различни институции и практики в подкрепа на децата - приемните родители, организации, които се занимават със сексуално образование на младежи, фондации, които предоставят подкрепа на деца в риск и на деца с увреждания в ранна детска възраст и други.

Гражданските организации са основна мишена на групите, сформирани около конспирациите. Мотивите на последователите на тези групи често граничат с фантазиите: че НПО-тата работят, "за да продават деца на норвежци и на гей двойки", че целят въвеждане на мастурбация от детската градина, че действат срещу хетеросексуалните бракове, че изземват държавната социална дейност, за да прокарват соросоидни политики, че черпят финансиране от държавата и го използват за свои комерсиални цели.

Истината обаче е точно обратната – гражданските организации се появяват там, където има дефицит на държавна грижа – недостиг на експерти, на персонал и на финансиране - НПО секторът привлича финансов ресурс, където не достига, създава услуги и обучава професионалисти там, където такива остро липсват. Нещо повече – именно гражданските организации са тези, които се борят с негативните явления и практики, в които ги обвиняват. Така например Национална мрежа за децата е член на ECPAT – глобална мрежа на граждански организации, работещи срещу всички форми на сексуална експлоатация на деца, и която, парадоксално, също беше обвинявана в престъпления срещу децата от активисти на групи, разпространяващи конспиративни теории.

Негативният ефект върху обществото и децата ни

Всички тези нагласи, базирани на лъжи и полуистини, имат директен негативен ефект върху здравето, образованието, сигурността, правата и политиките за деца:

  • Създава се недоверие към цялото държавно управление и институциите, включително социалните служители и медиаторите, които са в помощ на най-рисковите групи. Под натиск на улицата се отхвърлят прогресивни закони и наредби, като Закона за социалните услуги, който беше отложен и дори се искаше неговото пълно отменяне, и Стратегията за детето, която беше замразена.
  • Насажда се недоверие към гражданските организации, които работят в полза на децата. Затруднява се и дори се спира работата на тези организации, с което деца в риск и деца с увреждания губят единствената си възможност за подкрепа.
  • Конспиративните теории са риск и за здравето на децата със съпротивата срещу ваксините, лекарствата и дори медицинското лечение. А отхвърлянето на сексуалното образование поставя в риск младежите, които започват ранен полов живот, което пък води до увеличаване на полово предавани болести, ранна бременност и ранни бракове.
  • Отхвърляне на културата на толерантност и приемане на различието. Заклеймяване на различните и всяване на омраза.
  • Призиви за връщане към традиционното семейство в неговия негативен смисъл на подчинение и физически наказания. Възприемане на детето единствено като собственост на родителите и обект на въздействие без права. Неприемане на други форми на съжителство.
  • Очерняне на граждански активисти, социални работници, политици.
  • Разпространяване на паника.

Наша отговорност е да сме информирани.

Ще позволим ли лъжите и дезинформацията да унищожат и малкото постигнато в областта на политиките за деца? Ще позволим ли законотворчеството да се влияе от конспирации? Наша отговорност е като родители, граждани и професионалисти да сме информирани и от нас зависи това да не се случи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.