Как "материалното" нареди Менда Стоянова до Милчо Левиев и Юри Буков

Или как с държавни 1.1 млн. лв. се става доктор хонорис кауза

Сн. Под тепето

Какво е общото между Менда Стоянова, Юри Буков и Милчо Левиев?


Отговорът на този въпрос за 1.1 млн. лв. беше даден от Академичния съвет на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – и тримата са "доктор хонорис кауза" на висшето училище в Пловдив.

Заслугите на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси и данъчен експерт от редиците на ГЕРБ са в "материалната сфера", както се изрази ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев.

На всички останали – 12 известни музиканти и дейци на културата и изкуството титлата "доктор хонориус кауза" на АМТИИ е дадена заради "духовното", призна проф. Василев.
Сред тях са световноизвестните имена: композиторът Марин Големинов, пианистът Юри Буков, джаз музикантът Милчо Левиев, фолклористът Николай Кауфман, виртуозът Теодосий Спасов, оперната прима Красимира Стоянова и т.н.

Великото събитие, което ни осигури Менда

"Приемам тази награда с огромно притеснение, с благодарност и радост", каза Менда Стоянова при получаването на наградата в началото на седмицата.

А можеше да не изпита никакво притеснение, ако просто беше отказала почетното академично звание, с което бе удостоена заради това, че "след дълги години обещания, благодарение на съдействието на г-жа Стоянова, от държавния бюджет бяха отпуснати 1.1 млн. лв. за ремонт на сградата, известна като Жълтото училище, което е и паметник на културата", както обясни ректорът.

През последните 50 години Жълтото училище е оставено на разрухата на времето. Паметник на културата от национално значение, за който същата тази държава има задължение по закон да го пази, но Министерството на културата няма пари.

Затова според ректора проф. Василев осигуряването на 1.1 млн. лв. с помощта на "лобирането" на Менда Стоянова е "велико събитие". "Велико събитие, защото всички знаем какво ходене по мъките бе да сложим начало на ремонтите на Жълтото училище", каза проф. Василев. И допълни, че нещата не трябва да се случват по този начин.

Но се случват, когато всичко в тази държава продължава да зависи от благоволението на "султана".


сн. Под тепето

Жълтото училище с благословията на султан Абдул Азис хан

Точно така е построено Жълтото училище през 1868 г. - с разрешение от Високата порта, за което има специално издадено ираде за полагане на основния камък от тогавашния султан.

"По височайше съезволение на Н. Ц. В. султан Абдул Азис хан основа се това народно средоточно училище с помощта на родолюбивите българи от Пловдивска област", 1895, март, 17

Това гласят оригинални надписи на български и османо-турски, които се намират на източния ъгъл между улиците "Цар Ивайло" и Тодор Самодумов" в Пловдив.

Училището е наречено "жълто" заради оцветяването на фасадите му. То е първата българска гимназия в Пловдив. Построена е от известния брациговски майстор Тодор Дамов. В него са учили Иван Вазов, Петър Бонев - водач на перущенските въстаници през 1876, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов. След освобождението в Жълтото училище са преподавали Петко Славейков и Петко Каравелов.

Днес това е единствената историческа обществена сграда, която продължава да се ползва според първоначалното си предназначение.

Но можеше и да рухне, точно така, както рухнаха Тютюневите складове в Пловдив. На благотворителните концерти на световно известните музиканти Васко Василев и Теодосий Спасов бяха събрани около 40 000 лв., които са отишли за изготвянето на техническата документация за ремонта на вековната сграда, каза ректорът. И отново благодари на "ходатайстването" на Менда Стоянова за единия милион.

За новата учебна година училището ще е възстановено

Средствата от 1.1 млн. лв. са отпуснати от второто правителство на Бойко Борисов на 7 декември 2016 г., когато вече е в оставка.

Година по-късно ремонтните дейности текат, а надеждите на ректора са за новата учебна година през 2018 г. училището най-после да е готово и студентите да могат да се обучават в него.

В момента се прави укрепване на сградата. Предвижда се да бъде изграден скелет от стоманобетонни колони, греди, пояси и шайби. Ще бъдат подменени и гредоредите на всички нива с нови греди, които ще лягат върху новоизградените стоманобетонни пояси и стоманобетонни греди, както и върху метални греди, които ще разделят полетата над аудиториите.

Прочутата жълта фасада ще бъде реставрирана, както и цветните пана по вътрешни стени и оградата с портата.

Изпълнител на ремонтните дейности е бургаската фирма "Андезит" ООД, която е спечелила обществената поръчка с цена от 887 хил. лв., показва регистърът на обществените поръчки. Мажоритарен собственик на компанията е арх. Петко Момилов.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?