Какво представлява движението "Антифа", обвинено от Тръмп за насилието

Какво представлява движението "Антифа", обвинено от Тръмп за насилието

Президентът Доналд Тръмп обвини активисти на "Антифа" за насилието при протестите заради полицейските убийства на чернокожи, но "Антифа" не е организация и вземането ѝ на прицел не е просто.

Агенция Асошиейтед прес публикува във вторник преглед на тема какво е и какво не е "Антифа":

КАКВО Е "АНТИФА"?

"Антифа", съкратено от "антифашистки", не е единна организация, а по-скоро събирателно понятие за крайнолеви войнствени групи, които при демонстрации се конфронтират или противопоставят на неонацистите и поддръжниците на възгледа за превъзходството на бялата раса.

"Антифа" няма йерархична структура или всеобщ набор от методи, което да прави присъствието ѝ непосредствено разпознаваемо, въпреки че членовете ѝ са склонни да споделят революционни и антиавторитарни възгледи, каза историкът от университета "Ръджърс" Марк Брей, който е автор на книгата "Антифа: антифашисткият наръчник".

"Те правят различни неща в различно време по различни начини, при някои от които има доказателства, че нарушават закона. Други пъти няма", каза Брей.

Литературата от движението "Антифа" насърчава последователите да наблюдават дейностите на групите на поддръжниците на възгледа за превъзходството на бялата раса, да разгласяват личната информация на хора, възприемани като врагове, да разработват тренировъчни режими за самоотбрана и да принуждават външни организации да отменят изявите на оратори или събития с "фашистки уклон", показва доклад на изследователската служба на Конгреса от 2018 г.

Хора, свързвани с "Антифа", са присъствали на значими демонстрации и контрадемонстрации през последните три години, понякога включвали спречквания и повреждане на имущество.

Те се мобилизираха срещу шествие на поддръжници на превъзходството на бялата раса в Шарлотсвил, Вирджиния, през август 2017 г. и многократно влизаха в сблъсъци с крайнодесни групи в Портланд, Орегон, включително на демонстрация миналото лято, при която имаше арести и бяха иззети щитове, пръти и други оръжия.

КАКВА РОЛЯ ИГРАЕ "АНТИФА" В ТЕЗИ ДЕМОНСТРАЦИИ?

Тръмп и хора от неговото правителство посочват "Антифа" като отговорна за насилието при протестите, предизвикани от убийството на чернокожия Джордж Флойд, който почина, след като бял полицай в Минеаполис притискал врата му с коляното си няколко минути, въпреки че Флойд спрял да мърда и молел да диша.

В изявления през уикенда правосъдният министър Уилям Бар описа "наподобяващи "Антифа" методи", употребявани от агитатори от други щати, и каза, че "Антифа" подстрекава към насилие, участва във "вътрешен тероризъм" и срещу нея ще бъдат предприети съответните действия.

Прессекретарят на Белия дом Кайли Макенани заяви пред репортери вчера, че "Антифа" е "голям елемент в този протест", но отнесе към правосъдното министерство въпроса как някой може да бъде разпознат като член.

Не е ясно обаче колко е голямо нейното участие.

Брей каза, че макар да смята, че хора, свързвани с "Антифа", участват в демонстрациите, е трудно да се определи колко голяма роля играят те, тъй като няма членска униформа или визитна картичка и понеже движението не е толкова многобройно, че да се мобилизира в цялата страна по такъв значителен и силен начин.

"Радикалната левица е много по-голяма от "Антифа", много, много по-голяма, а броят на хората, които участват в унищожаването на имущество, е много, много по-голям от числеността на радикалната левица", каза Брей.

Други виждат доказателства за десни екстремисти.

КАКВО ИСКА ДА НАПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТРЪМП ПО ОТНОШЕНИЕ НА "АНТИФА"?

Тръмп заяви в Туитър в неделя, че "Съединените американски щати ще определят "Антифа" за терористична организация".

Той не за първи път подкрепя този подход. Тръмп изрази подобно мнение в Туитър миналото лято, присъединявайки се към някои републикански конгресмени, които призоваха "Антифа" да бъде определена за терористична организация след сблъсъците в Портланд.

МОЖЕ ЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА НАПРАВИ ТОВА?

Първо, "Антифа" не е обособена или централизирана организация, затова не е ясно как правителството би могло да ѝ даде определение.

Освен това обаче "Антифа" е вътрешен субект и като такъв не е кандидат за включване в списъка на Държавния департамент с чуждестранни терористични организации. Тези групи, които включват ислямски екстремистки организации и "Истинската ирландска републиканска армия", са установени в чужбина, а не в САЩ.

Това определение има значение по различни правни причини, не на последно място това, че на всеки в Съединените щати, който окаже подкрепа на организация в този списък, може да му бъдат повдигнати свързани с тероризъм обвинения.

Но "няма вътрешен аналог", каза бившият висш служител по борба с тероризма при управлението на Обама и изпълнителен директор и основател на Института за конституционна подкрепа и защита към Правния център на Джорджтаунския университет Джошуа Гелцър.

Има периодични призиви, особено след масови стрелби, извършени от поддръжници на възгледа за превъзходството на бялата раса, за създаване на закон за вътрешния тероризъм, но такъв не е приет.

Попитана вчера каква правна власт би имал президентът, за да окачестви "Антифа" като терористична организация, Макинани посочи съществуващата уредба съгласно наказателния кодекс на САЩ, който определя проявите на вътрешен и международен тероризъм.

Но определянето на терористично деяние е различно от определянето на цяла група за терористична организация.

"Законът на САЩ прави първото. Той не позволява второто", заяви Гелцър в Туитър след коментарите на Макинани.

Дори "Антифа" да не бъде определена за терористична организация, директорът на ФБР Крис Рей даде да се разбере, че тя е в полезрението на федералните правоприлагащи органи. Той казва, че макар ФБР да не разследва въз основа на идеология, агентите водят разследвания в страната срещу хора, мотивирани да извършват прояви на насилие "от идеология от типа на "Антифа".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?