Калфин обмисля ограничения при даването на детски надбавки

Калфин обмисля ограничения при даването на детски надбавки

Затягане на режима за получаване на детските надбавки, за да се ограничат злоупотребите с този вид помощ. Това обяви социалният вицепремиер Ивайло Клафин пред Нова телевизия в понеделник.

"Правим преглед на Закона за детските помощи въобще и ще има промени, които ще доведат до ограничения", коментира Калфин. Идеята е да се облекчи режима, при който социалните работници да отказват на родителите получаване но детските на ръка, а да ги пренасочват директно за плащане на такси в детските градини, за храна или облекло. Тази процедура и съществува и сега, но редът е така усложнен, че социалните работници предпочитат просто да преведат парите по сметките на родителите, дори когато има съмнения, че те злоупотребяват с получените суми и не ги използват за отглеждането на децата, обясни Калфин.

Социалното ведомство търси и законов начин за ограничаване на възможността родители в детска възраст да получават детски. "В момента има абсурдна ситуация - деца на 14 години, например, раждат деца и получават детски надбавки за тях. В същото време собствените им родители продължават да взимат надбавки за тях самите. Едно дете не може да отглежда дете и не би трябвало да го прави, както и да получава детски надбавки",разясни Калфин.

Той подготвя и друга промяна, с която да се прекрати практиката жени да се записват формално в университетите, само за да се възползват от еднократната помощ за раждане на дете от майка-студент от 2880 лв., след което повече не стъпват на занимания. По думите му към момента се обмислят два варианта - или помощта да се получава на части при завършване на пореден семестър, или накуп, но при навършване на първата година на детето, например.

Калфин коментира опасенията на шефа на КРИБ Кирил Домусчиев, че вдигането на осигуровките с 0.5% годишно ще доведе до нови безработни или до увеличаване на сивия сектор. "Би ми било лесно да използвам същия език - на футболен бос, но очевидно това не е езикът, който може да се използва в социалната сфера. Предложих на г-н Домусчиев да дойде една неделя с мен и като много добър мениджър да предложи какво в осигурителната система може да направи", коментира вицепремиерът. Несериозно е да се твърди, че бизнесът ще отиде в сивия сектор при увеличение на осигуровките с 0.5% на година, каза Калфин и изчисли, че за хората с осигурителен доход от 1000 лв. увеличението на вноската за сметка на работодателя е 3 лв. месечно, т.е. 10 стотинки дневно. "Ако искаме да стабилизираме социалната система за 20 - 30 г напред, трябва да променим различни параметри и това е един от тях", заключи Калфин.

Споделяне

Още по темата

Още от България