Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Непълнолетните майки с помощи само в натура, родителите им – без надбавки

Увеличават парите за семейства с 3 деца, помощта за майки студентки се обвързва с ученето

10 коментара
Ивайло Калфин, сн. БГНЕС

Размерът на получаваните детски надбавки да зависи от броя на децата в семейството, а не от поредността на детето, а доходният критерий за получаването на надбавките да се обвърже с минималната заплата. Това предвиждат промени в социалното подпомагане, представени в понеделник от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Останалите предложения са непълнолетните майки да получават детските надбавки само в натура, а техните родители да бъдат изцяло лишени от помощи. Родители, изоставили децата си, също няма да бъдат подпомагани.

Предлага се и въвеждането на нов вид семейна помощ при осиновяване, която най-вероятно ще бъде равна на еднократната помощ при раждане на дете.

Помощите според броя на децата, а не според поредността на детето

Калфин предлага занапред помощите да се дават според броя деца в семейството – едно, две, три, а не според поредността на детето, за да бъдат децата равнопоставени.

Той съобщи, че ще предложи помощта за едно дете да остане 35 лева, за две - 85 лева и увеличение да има само за семействата с три деца, които да взимат по 135 лева месечно, вместо сегашните 120 лева. Най-много средства ще бъдат давани на семействата с три деца, като за всяко следващо дете ще намалява. Мярката ще обхване около 600 000 семейства.

През миналата година са били подпомагани 329 216 семейства с едно дете, 216 273 семейства с две деца, 29 044 семейства с три деца, 7 279 семейства с четири деца, 2 672 семейства с пет деца, 1 099 семейства с 6 деца, 459 семейства със 7 деца, 151 семейства с 8 деца, 67 семейства с 9 деца и 16 семейства с 10 деца.

Калфин предлага и обвързването на доходния критерий за получаването на детски надбавки с минималната заплата. Сега изискването е за доход до 350 лева на член от семейството за получаване на помощта, докато минималната заплата в момента е 360 лева, а от юли ще стане 380 лева. От началото на следващата година, откогато се предлага да влезе в сила новия модел, минималната заплата ще е 420 лева и се предлага и доходният критерий да е толкова.

За семействата без брак ще се вземат предвид доходите и на двамата родители при съвместно съжителство.

Непълнолетните майки с помощи в натура, родителите им – без надбавки

Непълнолетните майки ще получават детските добавки само в натура, а техните родители ще бъдат лишени от право да получават детски. За миналата година близо 5000 момичета са станали майки преди да навършат - 18 години, тези до 16 години - са 1351, а тези от 16 до 18 години - 3981.

Промяната, която Калфин лансира от няколко седмици, среща голямо обществено одобрение, но и съпротива от страна на ДПС, според които предлаганите мерки са дискриминационни.

Предвижда се ако непълнолетната майка посещава училище, след това да бъде отпускана еднократна помощ, съотносима с отнетата от бабата и дядото на непълнолетната майка. Непълнолетните майки, които получават помощи в момента са близо 5 000 като най-много са в Сливен, Бургас и Пловдив, най-малко в Смолян и Габрово.

Помощите задължително ще се предоставят в натура, когато майката е непълнолетна, когато родителите или хората, получаващи помощта, не полагат грижи за детето или семейната помощ не се използва по предназначение за детето.

С цел недопускане на подпомагане на семейства, които са изоставили децата си, за всички видове семейни помощи се въвежда изискване детето да не е настанено извън семейството като мярка за закрила, а не само в специализирана институция.

За да се гарантира, че детето получава нужните грижи именно от своите родители се въвежда за част от семейните помощи условието семейства да живеят постоянно в страната.

С цел превенция на изоставянето на деца се въвежда основание за връщане на някои от получените еднократни помощи, ако до навършване на 2-годишна възраст от детето, то бъде настанено за отглеждане извън семейството по реда на Закона за закрила на детето, но само поради виновно поведение от страна на родителя. Еднократните помощи, за които това основание се въвежда, са помощите при раждане, за отглеждане на близнаци, за отглеждане на дете от майка-студентка и новата помощ при осиновяване.

С цел превенция на отпадането от училище при еднократната помощ за ученици, записани в първи клас, нередовното посещение на училище се въвежда като ново основание за възстановяване на помощта.

Към края на миналата година на 62 семейства за 67 деца, които не са постъпили в първи клас, а са получили еднократна целева помощ, са издадени заповеди за възстановяване на получената сума. Възстановената сума към момента е в размер на 7 403 лева.

За 2014 година месечните помощи за деца са спрени средномесечно на 4841 семейства, тъй като 5330 ученици от тези семейства са допуснали 5 неизвинени отсъствия.

Санкционираните семейства на деца в предучилищна възраст с повече от 3 отсъствия за същия период средномесечно са 644 семейства със 663 деца.

Според предложенията се въвежда и нов вид семейна помощ при осиновяване, която касае около 700 деца. Размерът ѝ ще бъде не по-висок от еднократната помощ за раждане.

Помощта за майки студентки се обвързва с ученето

Заради масовите злоупотреби с помощите за майки-студентки парите ще се дават на части, предлага още Калфин. За пет години броят на майките-студентки, получаващи помощта, се е увеличил пет пъти. През 2009 година 1 583 майки са получили помощи за 4 115 926 лева, а през 2014 година 7 555 майки са получили 21 756 480 лева.

В същото време броят на жените студентки, записани в държавни и частни висши училища намалява в периода от учебната 2009/2010 г. – 157 433 студентки, до учебната 2013/2014 г. – 150 675 студентки.

Затова Калфин предлага половината от помощта, която е 2 880 лева да се изплаща в началото след кандидатстването, а останалата – при предоставяне на удостоверение за записан следващ семестър или за завършено висше образование, но не по-късно от навършване на 1 година на детето.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Boriana Boneva
  #10

  ами какво да кажа за определянето на дохода на двама родители в съжителство. По кой закон Калфин ще принуди бащата или майка да признаят съжителство и двамата да си дадат декларации за доход. Прост пример- бащата казва, че не живеят в съжителство, майката потвърждава и не желае да го съди за издръжка. Познавам поне семейство което точно така ще постъпи, нищо че и има много добри доходи ама бащата работи на тъмно.

 2. Boriana Boneva
  #9

  идеите са НЕРАБОТЕШИ ПИПУ-ЛИСКИ. Кой ще установи дали помощите се използват от конкретното семейство, майка или баща не по предназначение. Пъда--ри ли ще назначат. Който не е бил студент, той не знае че не проблем да вземеш 1-2 изпита и да си завериш семестър. Има толкова измислен висши училища че с-у 100 лв. канцеларията ще ти завери семестър. Ами тази смеш--ка с парите за непълнолетни майки. Та нали законът е ясен- те не ходят на училище, следователно родителите им не получават помощи. Всеки

 3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #8
 4. Alan Smithee
  #7

  Парите за издръжка на децата са смехотворни. Не стигат и за ракията и цигарите на Манго. Трябва тези пари да бъдат обвързани само с посещаването на училище и с нищо друго. А държавата и нейният охранен социален министър да подобрят грижите за здравето на малките граждани. Без пари здраве -- жива болест, е казал народът.

 5. морски
  #6

  с жестокост доникаде няма да стигнем!!!!!! абв все пак са лява партия,да него забравят!!!

 6. Валентин
  #5

  Браво на Калфин, ако е комунист, дай боже повече като него.И да не е ,дано има повече решителни и умни хора като него, че много ни трябват.АМА МНООГО

 7. Milev
  #4

  Браво на Калфин, макар и комунист.

 8. емигрант
  #3

  Приветствие за г-н Калфин, дано се получи! Само , че ми е ужасно тъжно, че в нашата родна България все повече закони се пишат и преправят специално заради циганите.Толкова ли е трудно да се прилагат съществуващите закони еднакво за всички?Не ми се мисли докъде може да се стигне, като например "Социална помощ срещу бележка от хлебаря, че си купува хляб с парите" :)

 9. Коментарът е изтрит в 16:10 на 09 февруари 2015 от автора.
  #2
 10. Pavlova
  #1

  Браво на Калфин! Дано му се получи опита.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.