Камерън: Евентуален "Брекзит" би заплашил националната ни сигурност

Лирата падна до рекордно дъно

Дейвид Камерън

Евентуален "Брекзит" би застрашил икономическата и националната ни сигурност, заяви британският премиер Дейвид Камерън в реч пред парламента, запознавайки британските депутати с договорените с Брюксел реформи, съобщи Франс прес.

 

"Напускането на Евросъюза би застрашило нашата икономическа и национална сигурност. Онези, които агитират за излизане от него, предлагат само рискове във време на несигурност, скок в неизвестното", каза Камерън, който призовава на референдума на 23 юни британците да гласуват за оставане в съюза.

 

Когато става въпрос за работни места, не можем просто да кажем, че всичко ще е наред, допълни той.

 

Преди речта му курсът на британската лира по отношение на американския долар е спаднал с 2.1 % до 1.41 долара за лира, като това е най-ниската му стойност от 2009 г. насам, съобщи Би Би Си. Върху инвеститорите сериозно влияние оказа заявлението на кмета на Лондон Борис Джонсън, че ще подкрепи кампанията за излизане на страната от състава на ЕС на планирания за 23 юни референдум.

 

Камерън коментира още, че референдумът ще е окончателно решение с неизвестни последици, като подчерта, че той представлява "категорично демократично решение: да останем или да напуснем", отбелязва Асошиейтед прес.

 

Премиерът изключи възможността за втори референдум за членството в ЕС, нанасяйки удар на предположенията, че страната може да гласува с "не" през юни, за да се опита да получи по-добри условия за членство, посочва Ройтерс.

 

"За съжаление знам за доста двойки, започнали процедура за развод, но не познавам такива, които са в развод, за да подновят брачните си клетви", каза Камерън.

 

"Втори референдум няма да има", предупреди той, обръщайки се към агитиращите за излизане от ЕС.

 

Премиерът добави, че ще използва предстоящото допитване, за да подобри условията за членството на страната в Съюза и предупреди, че моментът не е подходящ за разделение в лагера на Запада предвид заплахите от Русия и "Ислямска държава"

 

Европейската комисия от своя страна обяви, че няма да вземе участие в кампанията по запазване на Великобритания в ЕС.

 

"Комисията няма да агитира, тя няма да вземе участие в кампанията. Нашата роля на посредник между правителството на Великобритания и неговите 27 партньора спира до тук. Аз не виждам Комисията да има роля в кампания, която е за единствено и само за британския народ“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Скинас.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа