Великобритания остава евроскептична, но вероятно ще реши да остане в ЕС

Делът на подкрепящите Брекзит рязко е намалял след споразумението, постигнато от Камерън

Великобритания остава евроскептична, но вероятно ще реши да остане в ЕС

Великобритания е силно евроскептична, но въпреки това британците вероятно ще решат страната им да остане в Европейския съюз на референдума през юни, показват резултатите от проучване, поместени във всекидневниците "Индипендънт" и Дейли телеграф".

Според допитването на Националния център за обществени изследвания две трети от избирателите са недоволни от сегашните условия на членството на Великобритания в ЕС.

Ако обаче трябва да направят недвусмислен избор между оставане и напускане, 60 процента смятат, че страната им би трябвало да продължи да бъде част от общността, 30 процента са на мнение, че тя би трябвало да си тръгне, а 10 процента не са решили.

Това е най-представителното проучване по въпроса досега. В него се прави заключението, че за да се превърне евроскептицизмът в подкрепа за напускане на ЕС, е необходимо избирателите да бъдат убедени в икономическите аргументи в полза на излизането, а в момента повечето от тях не са, изтъква "Индипендънт".

То беше оповестено, след като две от най-големите компании за производство на автомобили във Великобритания - "Нисан" и "Тойота" - се обявиха в подкрепа на оставането на страната в ЕС, а Би Би Си каза, че ще проведе поне три телевизионни диспута преди референдума на 23 юни. Преди това ръководителите на 36 от 100-те водещи британски компании заявиха в писмо, че излизане на Великобритания от общността ще се отрази неблагоприятно върху инвестициите и заетостта.

Министър на Камерън постави под съмнение законността на споразумението с ЕС

Сделката между Великобритания и ЕС за новите условия за членството на кралството в блока обаче може да бъде отхвърлена от Съда на ЕС, въпреки че бе подкрепена от всички държави членки. Това заяви пред Би Би Си британският министър на правосъдието Майкъл Гоув, цитиран от Ройтерс.

"Мисля, че е важно хората да разберат, че Съдът на ЕС е наднационален и в крайна сметка ще вземе решение въз основа на договорите, а тази сделка все още не е част от договорите", каза Гоув.

Канцеларията на британския премиер обаче публикува комюнике, отхвърлящо аргумента на министъра на правосъдието. В текста се посочва, че споразумението е правно обвързващо и неизменна част от международното право, която Съдът на ЕС трябва да вземе предвид.

Още

Проучването е значимо, защото включва 4328 интервюта с избиратели на живо - много по-голяма и надеждна извадка в сравнение с провежданите напоследък допитвания, които предполагат, че резултатът е твърде непредсказуем. То обаче е било завършено преди няколко месеца и поради това не отразява отношението към постигнатото от премиера Дейвид Камерън предоговаряне на условията на британското членство в ЕС, нито реакцията към решението на кмета на Лондон Борис Джонсън на практика да оглави кампанията за напускане на общността, отбелязва "Индипендънт".

В. "Таймс", цитиран от БТА, в сряда публикува данни от друга анкета, според която двата лагера - за излизане от ЕС и за оставане в общността - имат почти еднаква подкрепата сред британските избиратели. Проучването на института "ЮГав" показва, че 38 процента от анкетираните са за напускане на ЕС, 37 процента са за оставане, а 25 процента не са решили или не възнамеряват да гласуват на референдума.

Според изданието стремежът на Камерън да се съсредоточи върху заплахата, която евентуално излизане от общността може да представлява за сигурността и икономиката, явно дава резултат, след като делът на британците, подкрепящи излизане от ЕС, рязко е намалял в сравнение с периода, преди премиерът да постигне споразумение за реформа в края на миналата седмица. В началото на февруари данните на "ЮГав" показваха 9 пункта преднина за лагера, подкрепящ излизане от ЕС.

Страховете от рисковете от напускане на общността са съдействали за намаляване с 6 пункта - до 31 процента - на дела на британците, които смятат, че излизането от ЕС би било по-безопасен вариант, а 43 процента са на мнение, че е по-безопасно, ако Великобритания остане в общността, показва анкетата, цитирана от "Таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?