Камерън предупреди Испания за "риск" от влошаване на отношенията заради Гибралтар

Камерън предупреди Испания за "риск" от влошаване на отношенията заради Гибралтар

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди испанския си колега Мариано Рахой, че нарастването на напрежението във връзка с Гибралтар рискува да навреди на двустранните отношения между Обединеното кралство и Испания, предадоха световните агенции, позовавайки се на говорител на "Даунинг стрийт".

Камерън е провел тази сутрин телефонен разговор с испанския премиер, за да изрази безпокойство от действията на Испания по границата с Гибралтар и от предупрежденията на испанския министър на външните работи Хосе Мануел Гарсия-Маргальо, че може да бъдат взети и нови мерки.

Вчера британският посланик в Мадрид направи официално възражение пред испанските власти заради затягането на граничния контрол между Испания и Гибралтар. В неделя испанското външно министерство заяви, че обмисля въвеждане на такса от 50 евро за пресичане на границата между Испания и Гибралтар.

Ройтерс цитира съобщение на Камерън в социалната мрежа "Туитър", според което в разговора с испанския си колега британският премиер е изразил безпокойство от ситуацията с Гибралтар и е изяснил, че позицията на Обединеното кралство по въпроса за суверенитета няма да се промени.

Според кабинета на британския премиер, Мариано Рахой се е съгласил, че Гибралтар не трябва да става пречка в двустранните отношения и е нужно да се намери начин за намаляване на напрежението. Испанският министър-председател "се е ангажирал да намали мерките по границата", цитира Франс прес изявлението на говорителя на Камерън.

От своя страна испанският премиер е заявил, че "едностранното решение за струпване на бетонни блокове в залива Алхесирас е неприемливо", се казва в прессъобщение на испанското правителство.

Поводът за сегашното покачване на напрежението беше решението на властите в Гибралтар да построят изкуствен риф, който да попречи на испанските рибари да навлизат в техните териториални води. Решението за затягане на граничния контрол от страна на испанските власти беше реакция на тази мярка.

Днес полицията в Гибралтар задържа трима испанци и трима гибралтарци след проверка на испански риболовен кораб в рамките на операция срещу контрабандата на тютюн, съобщи Франс прес. В съобщението си за медиите полицията уточнява, че арестите нямат нищо общо с риболовния спор между Гибралтар и Испания и че испанският кораб и гибралтарската лодка са били използвани за нелегални действия в териториалните води на Гибралтар.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?