Кънчо Стойчев: Битката за нашата държавност трябва да започне във всеки един от нас

Социологът Кънчо Стойчев, сн. БГНЕС

Държавността е потъпкана, доверието на гражданите във властта е убито, коментира социологът Кънчо Стойчев в петък пред Радио Фокус. По думите му казусите с чумата по дребните преживни животни, Търговския регистър и фалиралата компания "Олимпик" изгубиха вярата на обществото. Много често властта попада в ръцете на хора, които имат ентусиазъм, но нямат способности и обикновено проблемът не бива решен, а само се задълбочава, каза още социологът.

"Идеята, че сега изведнъж отнякъде ще дойде напълно подготвен човек или група хора, които ще са в състояние да възстановят държавността и доверието, ми се вижда глупава. По-скоро бих заложил на мъчителен, по-дълъг процес, процес на възникване и зараждане, процес на проби и грешки, процес на сътресения. Но нас това не бива да ни плаши. Няма да се оправи България без сътресения. Битката за нашата държавност, достойнство и доверие във властта трябва да започне час по-скоро. Тя трябва да започне във всеки един от нас – тези, които сме решили да останем в нашата страна", коментира Кънчо Стойчев.

Той каза още, че обществото е докарано до ситуация, в която всяко съобщение от страна на властта, не се приема като истинско. Той обясни, че заразата с чума по дребните преживни животни не трябва да се омаловажава, но страната ни е изправена пред много по-сериозни проблеми – заразата на обществото и недоверието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?