Каним Катар за строеж на терминал за втечнен газ в Егейско море

Пращаме търговско аташе в Доха и се целим в строителни поръчки за световното по футбол

Драгомир Стойнев с премиера и вътрешен министър ал Тани.

България е поканила Катар да участва в проекта за изграждане на терминал за регазификация на втечнен газ (LNG) на гръцкото крайбрежие на Егейско море и през него катарски газ да се доставя през българо-гръцката газова връзка у нас и в съседните държави. Това е станало по време на заседание на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, състояло се в Доха във вторник. Съпредседател от българска страна е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, от катарска - министърът на икономиката и търговия шейх Ахмад бин Джасим ал Тани.

С премиера на Катар и министър на вътрешните работи шейх Абдулах бин Насер бин Кхалифа ал Тани Стойнев се е разбрал да се създаде общ Инвестиционен фонд между България и Катар, който да стимулира и подпомага развитието на малки и средни компании в България. Участници във фонда ще са Българската банка за развитие и катарската държавна инвестиционна корпорация "Катар Холдинг”.

Стойнев е посочил пред премиера ал Тани, че диверсификацията на доставките на природен газ е изключително важна за България и страната ни би приветствала участие на Катар в изграждането на LNG-терминали на Егейско море край Кавала и Александруполис. Чрез тях катарският газ ще може да бъде доставян в България и съседните държави, допълва той, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

Още през март 2012 г. "Българския енергиен холдинг" и гръцката ДЕПА подписаха споразумение за предпроектно проучване за терминал за втечнен газ в северното гръцко Егейско море, като очакванията бяха в проекта да се включат и Румъния, Сърбия и Македония и през този терминал да внасяме катарски и алжирски газ. Оттогава обаче няма информация за движение по проекта.

Предстои в Доха да се открие Служба по търговско-икономическите въпроси към българското посолство, която да съдейства за успешното реализиране на всички наши общи икономически и инвестиционни проекти, става ясно още от съобщението.

Стойнев и министъра на икономиката ал Тани са коментирали, че страната ни може да предложи на катарския пазар агнешко, овче и пилешко месо, зърнени храни, минерална вода, закваски за млечни изделия, както и строителни материали за подготовката на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 г., медикаменти, електрическа и електронна апаратура и др.

Водени са били разговори и с Мухаммад ал Сада, министър на енергетиката и индустрията на Катар, а с домакина на сесията Ахмад бин Джасим Ал Тани е обсъдена и реализацията на съвместния проект за скоростен път "Русе – Свиленград“. Очаква се в близко бъдеще да бъде подписан Меморандум за създаване на съвместна инвестиционна компания в областта на животновъдството, с който ще стартира износът на агнешко месо от България за Катар, допълниха от икономическото ведомство.

Още по темата
Още от Бизнес

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?