Каракачанов: Ако парламентът реши, ще се преговаря и за Ф-16

Изтребителите ще се плащат разсрочено за най-малко осем години

Красимир Каракачанов, сн.БГНЕС
Парламентът може да реши да се преговаря и за покупката на изтребители Ф 16, каза военният министър Красимир Каракачанов.
 
Според него  е въпрос на експертна оценка дали не би било по-редно да се класират всичките оферти и в хода на конкретните, чисто търговски разговори, да се търси подобряване на условията. 
 
”Ако парламентът реши,  правителството е длъжно да се съобрази. За мен  най-важното е парите, които българският данъкоплатец е отделил за модернизация на армията, да бъдат похарчени ясно, прозрачно и без капчица съмнения за корупция, схеми, комисионни и други негативни практики”, каза Каракачанов пред Нова телевизия.
 
Назначеното от президента Румен Радев служебно правителство на Огнян Герджиков прие на едно от последните си заседания класирането на офертите за нов тип изтребител. На първо място бе класирано предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", следвано от това на Италия за "Юрофайтър"-и втора ръка. Офертата на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка пък била декласирана, тъй като не отговаряло на заложените финансови изисквания.
 
По-рано тази седмица парламентът формира анкетна комисия, която да провери проекта. Освен това депутатите ще трябва и да одобрят покупката на изтребителите, тъй като по закон военните поръчки над  100 млн. лева минават и през парламента.
 
Когато става въпрос за 1.5 млрд. лв., няма нищо лошо парламентът да установи как е взето решението от работната група, каза министърът.
 
Той каза още, че  иска да се разсрочат плащанията за изтребителите за минимум 8 години, но ще се опита да постигне разплащане за дори 10-12 години.
 
”И експертите, и политиците имат различни предпочитания – едните предпочитат Ф-16, другите – ”Грипен”, а трети  - ”Юрофайтър". Пред мен нито американците, нито шведите, нито италианците са лобирали по един или по друг начин, но през медиите се прави лобизъм за едните или другите”, обясни той. 
 
”Според мен разговорът още не е започнал. Ако правителството ме натовари да започна преговори с участниците в конкурса, аз ще се опитам да извоювам максимално добри условия и цени”, добави Каракачанов.
 
Споделяне

Още по темата

Още от България