Плевнелиев: България трябва да избере Ф 16, като останалите членки на НАТО около нас

"Президентската институция изгуби тежест при Радев", смята бившият държавен глава

Плевнелиев: България трябва да избере Ф 16, като останалите членки на НАТО около нас

Съседните на България натовски държави поддържат самолети Ф 16, затова и България трябва да предпочете военен изтребител от този модел, заяви президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Според него депутатите имат пълно основание да разследват проекта за избор на нов тип изтребител.

Плевнелиев каза, че шведските машини "Грипен“ не са "най-доброто решение за авиацията ни".

"Един самолет не е само, за да се лети с него, с него трябва и да се стреля, да се защити националния ни суверинитет. Всички държави около нас имат Ф-16, може би това не е случайно. Когато бях върховен главнокомандващ изборът беше за Ф-16, след това се промени. Защо - не мога да кажа", посочи Плевнелиев пред бТВ.

Назначеното от президента Румен Радев служебно правителство на Огнян Герджиков прие на едно от последните си заседания класирането на офертите за нов тип изтребител. На първо място бе класирано предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", следвано от това на Италия за "Юрофайтър"-и втора ръка. Офертата на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка пък била декласирана, тъй като не отговаряло на заложените финансови изисквания.

Според Плевнелиев Радев е оказал влияние на служебното правителство да вземе решение в полза на шведския изтребител "Грипен".

"Депутатите имат пълно основание да видят имало ли е натиск и форма на влияние от страна на президентската институция към служебното правителство. Бях притеснен, когато Герджиков каза, че е имало. Гражданите трябва да разберат дали е имало форма, която президентската институция не бива да си позволява - да предопределя работата на правителството в обществените поръчки", каза Плевнелиев.

В една демократична държава не се вземат решения от гледна точка на силата, а на баланса, отбеляза той и добави: "Искрено се надявам това да не е било така“.

По никакъв начин президентът не може да влияе или да оказва натиск при обществени поръчки. Аз мога да си мечтая, че в България този път няма да произвеждат скандали, а ще се разберат, посочи бившият президент.

"Институцията изгуби тежест"

Плевнелиев коментира още, че президентската институция е изгубила тежест.

"Скандалът, който сътвори президентът Радев с Цветан Цветанов в Свищов, беше недопустим. На държавния глава му отива да интегрира и обединява. Аз съм безкрайно притеснен, че се случва подобен скандал", посочи Плевнелиев.

Много тежка грешка на президентската институция според него е била направена и във Ватикана. "В българската делегация за срещата с папа Франциск нямаше представителство на религиозните общности на България", припомни Плевнелиев.

"Най-притеснително е, че отговорът на Радев беше, че това не е било по протокола на Ватикана, а на следващия ден папският представител го опроверга. Това е голям дипломатически гаф“, заяви бившият държавен глава.

Скандалите няма да провалят председателството на ЕС

"Скандалите около НДК категорично няма да провалят европредседателството. Имаме поводи да се срамуваме от всичко, което се случва около НДК. Това не е най-важното в момента. Европа се променя. На нас ни отива не да стоим в ъгъла, а да се чуе гласът ни“, убеден е Росен Плевнелиев.

"България има ресурс на доверие. Това се вижда от поканите към премиера Борисов. Поздравявам го“, каза президентът.

Той добави, че на Балканите ние трябва да сме незаобиколим фактор. "България може да води“, каза Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?