Съмнения за корупция при сделките за "Грипен" в Чехия и Унгария

Съмнения за корупция при сделките за "Грипен" в Чехия и Унгария

В авторски материал от май т.г. международна организация, занимаваща се с анализи на на търговията с оръжие и свързана с нея корупция, публикува разследване по повод сделките със самолети "Грипен" за Чехия и Унгария. Според авторите главни действащи лица в предполагаемата корупционна схема са били: граф Алфонс Менсдорф-Пули, австрийски бизнесмен и агент по продажбите на "Грипен" за Централна Европа; Ото Йелинек, бивш държавен министър на финансите на Канада, по това време бизнесмен в Прага, агент по продажбите на "Грипен"; Ричард Хава, директор на чешката държавна оръжейна фирма, агент по продажбите на "Грипен" за британската компания БАЕ Системс; Виктор Орбан, тогава унгарски премиер; Михаел Зантовски, чешки сенатор, който през 2002 г. е заявил, че са му били предлагани 10 млн. шведски крони, за да гласува в парламента партията му за "Грипен", както и Милош Земан, тогава премиер на Чехия.

Разследването описва фактите около сделките, в резултат от които през 2004 г. Чехия е подписала договор за лизинг за 750 млн. долара за срок от 10 години на 14 самолета "Грипен". По подобен начин става сделката и в Унгария, където в последния момент по необясними причини унгарската страна се отказва от Ф-16 за сметка отново на "Грипен".

Според разследването изборът на "Грипен" и от двете правителства е бил повлиян от комисионни в размер на 12.5 млн. евро, платени на политици от двете страни. Плащанията сa били извършени от граф Алфонс Менсдорф-Пули. Свидетелства за това изплуват на бял свят най-напред благодарение на разследвания на шведски и австрийски медии. Те разкриват, че във връзка с тези сделки са раздадени комисионни в размер на 4 млн. британски паунда, посредством различни агенти и кухи фирми в няколко страни. Впоследствие, разследване на шведската телевизия SVT вади доказателства, намерени в документи на полицейското разследване, че на представители на унгарския и чешкия политически елит са плащани комисионни. В записки на граф Менсдорф-Пули са открити списъци на получателите, включително текстове като: "Унгария: 5 получатели, 126 млн шв. крони; Чешка Република: 20 получатели, 735 млн. шв. крони”.

Някои от тези обвинения в корупция са се появили още през 2002 г., когато чешки сенатор уведомява полицията, че са му предлагали 10 млн. шв. крони, за да гласува партията му в полза на сделката. Обвинения в корупция са отправени и от властите на САЩ, като компаниите "Локхийд" и "Боинг" напускат търга, заявявайки, че условията му не им позволяват да се състезават честно с европейците.

Британската Служба за тежки престъпления (SFO) започва разследване през 2004 г., като част от по-широко разследване срещу "БАЕ Системс", които участват заедно със СААБ по сделките за "Грипен". Впоследствие започват разследвания и в Швеция и Чехия, както и в Австрия, където граф Менсдорф-Пули е действал като агент и по редица други оръжейни сделки. Общо разследванията обхващат 8 държави, включително САЩ, поради изключително сложните финансови мрежи, чрез които са били правени плащанията. Унгарските власти обаче никога не започват разследване, като всички оригинални документи по сделката изчезват.

Граф Менсдорф-Пули е обвинен през 2009 г. от британската SFO в конспирация с цел корумпиране и по-специално че: той е "заговорничил с други лица, за да дадат или да се съгласят да дадат корупционни плащания на неизвестен брой официални лица и други представители на Източно- и Централно европейски правителстгва, вкл. Чешката република, Унгария и Австрия. Целта е била те да бъдат стимулирани да осигурят, или като награда за това, че са осигурили, договори с тези правителства за доставка на стоки, а именно изтребители СААБ/Грипен”.

Впоследствие тези обвинения са свалени в резултат на доворености от страна на "БАЕ Системс" както в САЩ, така и във Великобритания, като британската компания се съгласява да заплати за "невярно счетоводство” 400 млн. долара глоба на САЩ и 500 хил. паунда на Великобритания, както и други суми за обезщетения.

Граф Менсдорф-Пули по-късно е обвинен от австрийските власти за пране на пари, във връзка с платените подкупи за 12.6 млн. евро, но по-късно е осъден само за фалшификация на доказателства.

Според авторите на разследването, шведската прокуратура продължава да разследва сделките с "Грипен" на правителствата на Чехия, Унгария и Южна Африка, като открито заявява, че тези сделки са корумпирани.

Материалът завършва с многозначителното заключение, че "досега не са събрани достатъчно даказателства за осъждането на когото и да било по чешката и унгарската сделка”.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?