Каракачанов: Не съм пастор, няма да убеждавам Валери Симеонов за изтребителите

"Патриотите" ще обсъждат позицията си за бъдещата сделка следващата седмица

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е разяснил на коалиционния си партньор от "Обединени патриоти" Валери Симеонов процедурата около избора на новите изтребители, но не смятал да го убеждава, "тъй като не е пастор".

Преди два дни лидерът на Националния фронт за спасение на България поиска процедурата да бъде отмененa, но Каракачанов не приема подобна позиция.

"Говорихме, аз му казах, че нов конкурс за мен не е решение, това означава да забавим войската още 2 години. Той поиска някои разяснения, които съм му дал, мисля, че е недоразбрал, ще видим", каза Каракачанов пред журналисти е петък.

Лидерът на ВМРО каза, че мнението на Симеонов е лична, а не партийна позиция, и всичко ще бъде решено на коалиционен съвет.

"Не съм пастор, че да го убеждавам. Пасторите да ходят в циганските махали и да убеждават, че християнството е една добра религия и да не се поддават на разни имами“, добави Каракачанов.

В сряда правителството предложи на парламента да одобри започването преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16 Block 70, но бившият вицепремиер и настоящ депутат Симеонов обяви, че иска нов конкурс, защото в сегашната процедура има "смущаващи обстоятелства". Два дни по-късно се разбра, че и без коалиционен съвет на "патриотите", Каракачанов е обсъдил темата със Симеонов .

Напрежението при патриотите остава

Практически военният министър е изолиран от другите двама съпредседатели на "Обединени патриоти" Валери Симеонов и Волен Сидеров, който също е против покупката на американски изтребители.

БСП и "Воля" вече обявиха, че няма да подкрепят решението на кабинета, което обаче може да мине с гласовете на ГЕРБ, ДПС и депутатите на Каракачанов от ВМРО. Как ще се развие ситуацията, ще стане ясно другата седмица, когато се очаква предложението да бъде поставено на гласуване.

Според неофициална информация депутатите от ДПС на този етап са готови да го подкрепят.

Какракачанов: F-16 има два пъти повече въоръжение от Gripen

В петък Каракачанов защити решението на правителството да започне преговори със САЩ за закупуването на F-16 Block 70 и отхвърли цветистите коментарите на бившия вътрешен министър Румен Петков (АБВ) пред бТВ, че това било "На гол тумбак - чифте F-16".

Каракачанов коментира, че Петков "изломоти поредната порция неща, които не разбира".

"Вчера се виждахме с него и го помолих да спре да говори неща, от които не разбира. Първо, на територията на България никой не е поискал да се разполагат ракети със среден обсег на действие. Второ, няма нападателни и настъпателни самолети. Разликата между F-16 и Gripen“ е не, че F-16 e настъпателен, а "Gripen“ отстъпателен, а че F-16 има два пъти повече въоръжение", заяви Каракачанов. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?