Каракачанов: Познавам Бобокови като предприемчиви хора, тръгнаха от една гола поляна

Вицепремиерът е кум и кръстник на децата на един от братята

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС, архив

Вицепремиерът Красимир Каракачанов потвърди, че се познава с бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, но каза, че не е бил "фактор, когато са създавали преди 25 години предприятията си". 

Каракачанов каза, че е бил кум на сватбата на Пламен Бобоков и кръстник на трите му деца, но не е имал "нерегламентирани връзки с тях".

"Когато преди 25 години примерно си станал кум на някой, логично е за 25 години човек да се развие. Един става бизнесмен, друг политик, трети става лекар, четвърти - журналист", каза Каракачанов.

По думите му взаимоотношенията им сe свеждали до срещи по семейни мероприятия. 

"Не знам точно в какво ги обвинява прокуратурата, но тези хора аз ги познавам като хора предприемчиви, хора работливи, хора, които започнаха от една гола поляна", отбеляза Каракачанов пред журналисти в Шумен.

"Може би и патриарх Неофит има роднински връзки с Пламен Бобоков дотолкова, доколкото преди 23 години аз съм му бил кум на сватбата, а  пък патриархът в ролята на тогавашен Русенски митрополит водеше църковната церемония. Ако това са роднински връзки, здраве му кажи! А другото, което е, от един град сме – да. cВзаимоотношения дотолкова, доколкото на трите му деца, на които съм кръстник, сме се срещали на рождени дни и такива семейни мероприятия -да. Така, че да не търсим под вола теле", добави той.
 
"Парите, които печелеха, не ги хвърляха по яхти и самолети, а ги хвърляха и влагаха в разширяване на производството, отваряне на нови работни места. Какво точно има предвид прокуратурата, не е моя работа да гадая. Държавното обвинение има някакви данни или най-малкото съмнения за нещо, остава да го докажат. Всичко останало е търсене на сензации".

Той коментира, че не е чел приказката на Васил Божков, но "ние сме свободна държава и всеки може да пише и рисува, каквото иска". 

"Освен че е забавно, не мога да се произнеса дали някой трябва да разследва нещо по един комикс", каза той.

В края на миналата седмица прокуратурата повдигна обвинения на десет души, сред които и братя Бобокови, за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления във връзка с разследването за вноса и преработка на отпадъци. 

60-годишният Атанас Бобоков и 51-годишният Пламен Бобоков се считат за едни от най-богатите българи. 

По-голямата част от бизнеса на братя Бобокви е общ, но имат и самостоятелни проекти. Занимават се основно с производство и търговия с масла, с производство и рециклиране на акумулаторен скрап и отпадъчни масла. Компаниите им работят в десетки държави, на три континента.

Заедно с Милен Бойчев притежават Международната компания за инвестиции развитие, чрез която извършват част от вложенията си.

Споделяне

Още по темата

Още от България