Каракачанов въвежда военното обучение в училище от 2018 г.

Нямало как мярката да влезе още тази есен, защото трябвало да се намерят учители

Красимир Каракачанов

Военното обучение у нас ще се въведе от 2018 г.

Това обяви пред "Хоризонт" в неделя министърът на отбраната Красимир Каракачанов, без по темата да са провеждани каквито и да било обществени консултации и дебати и без да е ясно становището на Министерството на образованието.

"Ако добре организираме нещата, логиката на това да търсим въвеждане на военно обучение в средните училища е още от следващата година", посочи Каракачанов. По думите му за целта са необходими преподаватели, които нямало как да бъдат намерени до началото на учебната 2017/2018 г.

След като в деня на Българската армия – 6 май, Каракачанов отново лансира идеята си за задължителна казарма, на 7 май той продължи и с военното образование.

"В програмата за управление са записани военното обучение в училищата и доброволната военна служба", посочи Каракачанов, като обясни, че по отношение на задължителната казарма първо трябва да се проведе дебат в обществото. По негови думи общественото мнение в България било на страната на възстановяването на наборната военна служба, но трябвало да бъде много добре планирано как точно да се случи това.

"Закриването на наборната служба през 2008 г. беше изключително прибързано и грешно като политическо решение на "Тройната коалиция". Както виждате, дебатът в Европа и НАТО-вските държави за връщането на наборната военна служба тече отдавна. В някои от държавите членки на НАТО наборната служба никога не е премахвана. Нека да има дебат в българското общество – това е полезно", коментира министърът.

Каракачанов обаче не е склонен на обсъждания по темата за военното обучение, която по думите му ще стане част от програмите на учениците от 2018 г. при добра организация.

"За да могат младежите, преди да завършат средното си образование, да имат най-елементарните познания за това как да реагират по време на военни действия, терористични действия, как да реагират по време на природни бедствия, как да оказват първа помощ. Така че започваме с въвеждането на военно обучение в училищата", обяви Каракачанов.

По отношение на предстоящите военни сделки Каракачанов смята, че поръчките на двата патрулни кораба и на бронираната машина за пехотата, за която няма осигурено финансиране, трябва да отидат в български фирми. По думите му България има капацитет да произведе както военни кораби, така и специализирана техника за пехотата.

"Те трябва да се строят в България, за да могат парите, които се отделят от българския данъкоплатец, да остават в българската икономика и да създават работни места тук, в България", посочи министърът.

Второто правителство на Борисов заложи в бюджетната рамка за следващите години средства за купуването на нови изтребители и кораби, като сегашният кабинет се очаква да финализира сделките. Няма предвидени обаче пари за купуването на нови бронирани машини за Сухопътни войски, които вече са на път да се превърнат само в пехота.

По отношение на покупката на изстребителите Каракачанов засега не е обявил категорична позиция. На едно от последните си заседания назначеното от президента служебно правителство одобри класирането на подадените оферти в конкурса в полза на шведските "Грипен", докато офертите за американските "F-16" останаха на втора позиция.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?