Каракачанов започва скромно: Редниците да взимат поне 1000 лева

Това обаче било само лично мнение и все още нямало яснота какъв ръст е възможен

Един редник трябва да получава поне 1000 лева вместо сегашните 608 лева, каза военният министър Красимир Караканов във вторник.

Той обаче уточни, че това е само негово лично мнение, а реалните възможности за увеличение на войнишките заплати ще се обсъждат в бюджета за следващата година.

Ще се целим в максимума, добави той.

По думите му необходимо е на първо място разбиране в българското общество, защото има и други сектори, където парите не достигат.

"Трябва да се разбере, че армията не е институция само за паради на 6 май, тя трябва да защитава териториалната цялост и суверенитета на България и живота на българските граждани", допълни той.

Армията през последните години затъва в кадрови колапс, като вече близо 6000 от длъжностите са незаети основно заради ниското заплащане. Парите, с които започват редниците, не са актуализирани от години. Бившият военен министър Николай Ненчев твърдеше, че това е приоритет, но така и не се намериха резерви в бюджета.

Според личното мнение на Ненчев обаче редниците трябва да взимат по 2500 лева на месец.

Каракачанов посети във вторник 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив и наблюдава демонстрация на занятия от бойната им подготовка.

"Проблемите с оборудването и заплащането могат да бъдат решени само по един начин - като се отделят необходимите средства", каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Той каза, че отпуснатите от предишния кабинет "Борисов" 3 000 000 лева за ремонт на базите на бригадата в Пловдив и на полигона в Црънча не са били усвоени, но ще бъдат осигурени отново.

На въпрос за проекта за нов тип многоцелеви изтребител Красимир Каракачанов отговори, че най-напред ще се запознае с трите оферти, след което те ще бъдат обсъдени и в МС.

Става въпрос за една огромна сума и не трябва да се бърза, каза министърът.

В едно от последните си заседания назначеното от президента служебно правителство одобри класирането на подадените оферти в конкурса за нов тип изтребители, а от партията на Бойко Борисов обвиниха служебния кабинет, че се опитва да предреши конкурса.

Работната група в Министерството на отбраната класира на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен", пред офертите на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка и на Италия за втора ръка "Юрофайтер". Този избор бе одобрен на закрито правителствено заседание миналата седмица, но медиите не получиха никаква информация, тъй като тя била класифицирана. Служебните министри отказаха да коментират официално проекта, чиято цена се очаква да стигне 1.5 млрд. лева, и вместо това контролирано бе разпространена само неофициална информация.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?