"Къртицата" в ДАТО излезе от ареста с най-леката мярка "подписка"

Акцията е кризисен пиар за отклоняване на вниманието от Сарафов, смята ген. Атанас Атанасов

"Къртицата" в ДАТО излезе от ареста с най-леката мярка "подписка"

Задържаната за продажба на данни за специални разузнавателни средства (СРС) на подслушвани лица служителка от Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) Антоанета Първанова е освободена от ареста с най-леката мярка "подписка".

Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Зорница Таскова в сряда, цитирана от БГНЕС. По думите ѝ разследващите са стигнали до решението да не искат постоянен арест за обвиняваната в разгласяване на държавна тайна, тъй като по делото нямало данни тя да се укрие.

Тази преценка на обвинителите е неочаквана предвид обичайната нагласа на прокуратурата да иска арест при всеки по-шумно задържане, особено когато то е придружено от пресконференция на високо ниво, както беше в случая.

Преди ден лично зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и шефовете на ДАНС и ДАТО Владимир Писанчев и Цветан Китов обявиха, че арестът на Първанова демонстрирал "нови отношения между институциите". Тримата индиректно похвалиха реформата в сферата на подслушването, извършена от кабинета "Орешарски", защото точно изваждането на СРС-ата от МВР завишили контрола и направили възможно "къртицата" да бъде заловена.

Бившият шеф на контраразузнаването и член на Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов коментира пред бТВ в сряда, че показните действия на разследващите по случая са кризисен пиар за отклоняване на вниманието от разкритията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за прикривана измама с източване на ДДС от страна на лелята на прокурор Сарафов.


"През въпросната служителка в ДАТО са минавали документи и в двете посоки – заявителни и разрешителни. Сигурно се е изкушила и е търгувала. Но тук става въпрос за друго – тази показна акция се прави, за да се каже – забравете какво стана миналата седмица, вижте колкото добре работим. Тази информация за прикрита измама обаче е скандална. Реформаторският блок поискахме незабавна проверка, както и образуване на досъдебно производство и разпитване на Цветанов като свидетел", обяви Атанасов.

По думите му службите най-вероятно отдавна са имали представа за действията на Първанова, но са пристъпили към ареста ѝ в този момент "с цел създаване на определени нагласи в обществото – за съжаление така се прави политика у нас".

"Затова получаваме този театър, прожектират ни филми, че ни разкрили една деловодителка, "къртица" в техните среди. ДАНС, ДАТО и зам.-главният прокурор биха тъпана. Не е работа на тези хора на такива висши длъжности да се занимават с този случай. Просто се подменя политиката на деня", смята Атанасов.

Самият Сарафов коментира пред журналисти разкритията на Цветанов доста лаконично, заявявайки единствено, че "това лице не е достоверен източник". Зам.-председателят на ГЕРБ разказа за прикритата схема за източване на ДДС, след като депутатът от ДПС Делян Пеевски предприе вербална офанзива срещу него миналата седмица, обявявайки, че като МВР шеф искал от неговите медии да разпъват чадър над криминални босове.

В отговор Цветанов каза, че главният прокурор Сотир Цацаров е "смачкал" преписка срещу заместника си Сарафов, предадена от ГДБОП още по времето на предшественика му Борис Велчев. Цацаров отрече и цитира писмо от ДАНС, според което в службата няма справка, касаеща извършени престъпления от зам.-главния обвинител. Впоследствие от държавното обвинение обясниха, че всъщност въпросната преписка визирала действия на лелята на Сарафов – Лиляна Тодорова, майка на напусналия ГЕРБ преди няколко месеца депутат Светлин Танчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?