Десислава Атанасова:

Като имат пари за кола, е логично да имат и за здравни осигуровки

Който не е здравно осигурен, няма да може да продава имот

Като имат пари за кола, е логично да имат и за здравни осигуровки

След като имат средства да си купят автомобил или имущество, би било логично да имат средства да си платят здравното осигуряване, заяви в сряда здравният министър Десислава Атанасова. Така тя коментира приетите по нейна инициатива преди ден на първо четене в парламента промени в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат сделките с имот или кола да стават след представяне на документ за платени здравни вноски.

В момента хората, които искат да продадат имот или автомобил, подават декларация, за да гарантират, че не дължат данъци и задължителни осигурителни вноски – за пенсия и здравни. Всеки носи наказателна отговорност за деклариране на невярна информация. Занапред обаче ще трябва изрично да се предоставя документ, удостоверяващ, че човек не дължи здравни вноски.

“Нашата система е солидарна и е редно, и задължително по закон всички да плащат здравното си осигуряване. Няма как, ако няма добра събираемост на здравните вноски, да има средства за лекарства, които да се плащат от здравната каса“, посочи Атанасова.

Според нея в момента всички мерки, заложени в закона като лишаване от права и глоби не работят. Атанасова изчисли, че ако от 1 млн. неосигурени половината си платят здравните вноски, в НЗОК ще влязат допълнително 300 млн. лева. Тя посочи, че тези пари могат да се ползват за по-голям достъп до лекарствени продукти.

Финансовият министър Симеон Дянков защити тази идея като правилна и справедлива.

“Просто няма как, ние всички си плащаме. Някои не си плащат, като стане нещо с тях, те отиват в болница, болницата няма как да ги върне, поне държавните болници и те получават услуга, но за наша сметка", коментира Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от България