Бойко Борисов за неосигурените:

Купува кола, а като се удари с нея, се лекува с пари от здравни вноски

“На тези хора трябва ясно и точно да им се каже, че тарикатлъкът приключва“

Купува кола, а като се удари с нея, се лекува с пари от здравни вноски

Премиерът Бойко Борисов подкрепя предложената от здравния министър Десислава Атанасова мярка покупко-продажбата на коли и имоти да става след представяне на документ за платени здравни вноски, става ясно от стенограмата от последното заседание на Министерския съвет. Според него обаче е нужно повече разяснение, защото тази мярка е добра и лично се заема с това.

“Просто всяко едно добро намерение или проектозакон, или решение трябва да намирате време и начин да го обясните, какво целите с него. И дават автокъща, в която някой си купува кола и казват – откъде накъде сега, за да си купя кола, трябва да имам здравни осигуровки. И едва ли не, това се налага като извод един път и едва ли не този човек е недоволен. Но, в същото време, с този автомобил, когато се удари, когато претърпи катастрофа или не дай, Боже, получи по-тежка травма, държавата, същата тази държава със същите тези пари на хората, които са си платили здравните осигуровки… Понякога лечението струва сто, двеста, триста и повече хиляди лева. На тези хора трябва ясно и точно да им се каже, че било каквото било, тарикатлъкът приключва“, коментира Борисов.

От думите му става ясно, че той тотално освобождава държавата от ангажимента да покрива спешното лечение с пари от държавния бюджет, а не от здравни вноски. По закон всеки човек, независимо дали е осигурен или не, има право на спешна помощ, когато животът му е застрашен и това се финансира от държавата, а не с пари от здравни вноски. При управлението на ГЕРБ обаче има съмнения дали това се спазва и вече се появиха информации, че за спешна помощ е плащано и с пари от противоконституционния трансфер от НЗОК към Министерството на здравеопазването.

“След като няма общественото съзнание да отидат да си платят здравните осигуровки, ние търсим всякакви инструменти, поне тези, защото като отива да си купува апартамент или кола, значи има пари, щом може след това да ѝ плати застраховката на колата, а не може да си заплати застраховката за собственото здраве, няма да го убеждаваме този човек, затова с тези законови промени търсим да не ощетява другите хора“, смята Борисов.

Не плащат, а като ги спрат на улицата казват – държавата не ме лекува“

“Милион и сто не са си платили здравни осигуровки. А в същото време точно тези хора като ги спрат на улицата от някоя медия казват – държавата не ме лекува. Държавата го прави, а тя го прави на базата на тези осигуровки. И вече към тях като не стига, добавяме от бюджета допълнителните пари от Здравната каса, но има солидарност в това нещо и това е в цял свят, не е само в България. Така че, моля ви се, обяснявайте го много ясно, много конкретно, много точно, за да не могат да се интерпретират думите ви. И като видите, че не са разбрани или са интерпретирани неправилно, отново отивате и казвате – искаме още един път да разясним. Докато стигне до съзнанието на хората“, заръчва Борисов на министрите Атанасова и Дянков.

Борисов заръчва повече разяснения и по друга тема – с проваленото увеличение на минималните заплати в здравеопазването. “В публичното пространство, останах с такова впечатление и може би много от българите, е, че нещо в Министерство на здравеопазването в случая не е наред. Затова днес ще намерите необходимото време да разясните точно в тази посока. Дянков да помогне по тази тема, но много ясно това да стане. Защото, ако отворите днешната преса, ще видите, че едва ли не ние сме излъгали – това е внушението, че ние сме казали, че вдигаме заплатите на лекарите и на сестрите, а в същото време вчера това се е провалило поради наша вина. Това е впечатлението, което се оставя в хората, затова го поставям като въпрос“, коментира Борисов.

Атанасова се оправдава, че проблемът е в неразбирателството между синдикати и работодатели, а Дянков развива тезата си, че трябва да се вдигнат основните заплати на лекарите за сметка на добавките по клинични пътеки.

Когато получаваш колкото премиера, нямаш основание да кажеш – не съм платен“

“Да, но в единия случай данъците са едни, в другия са други. В единия случай можеш да казваш какъв доктор съм с 900 лева заплата, в другия, когато получаваш колкото премиера, нямаш това основание да кажеш – не съм платен“, коментира Борисов.

В заключение Атанасова чинно изпълнява заръката, дадена ѝ на предното заседание от Борисов – всеки ден да обяснява с колко падат цените на лекарствата. След като информация за това беше качена на сайта на министерството, преди ден Атанасова отиде да я прочете на депутатите, същото докладва и на премиера. “Пред мен е целият списък с лекарствени продукти, които са били обект на работата на тази комисия. Този списък е качен на сайта на Министерство на здравеопазването“, обяснява тя.

Да изслушат всяко едно от 488 лекарства колко е било, колко е станало

Борисов обаче пак не се примирява и ражда още по-авангардна идея за представянето на информацията. “Освен, че е качен на сайта на министерството, сядаш, отделяш си два часа и го изчиташ целия, защото близо два-три месеца слушах как цените тук били с толкова по-скъпи, в друга държава по-евтини и т. н. По същия начин да бъдат любезни сега, да бъдат търпеливи и да изслушат всяко едно лекарство колко е било, колко е станало, и то за 488 лекарства. И продължавайте в същия дух. И ги наблюдавайте след това да не ги върнат обратно цените“, нарежда той.

“Пълен контрол върху цените и максимална публичност. Истината ни прави свободни. Всеки ден даваш това, което се прави. Всеки ден. Лъжат, ходят, след това измислят си. Нали Станишев хванал тен от събиране на подписи за Белене. Един подпис да си сложил, само едно подписче, и нямаше да те пече слънцето. Нямаше изобщо да го огрее. Да си е подписал само договора. Обаче, виждате, просто една лъжа я повтарят, повтарят по сто пъти и затова ние пък всеки път ще отговаряте. Вчера го слушах, и онзи ден, Костов за Мариците, много било важно, че това бил стратегически инвеститор, а то – офшорна компания. И там трябва да видите този договор за офшорната компания. Добрев, вижте го, дали са продали офшорната компания след това на американската компания за всичките сто процента, дали няма в договора някакви заделени проценти, не ги знам 12 ли са, колко са, аз съм мнителен човек и ми се иска да ги проверим тези неща. Защото всичко това излиза след това и казват, че заради нас се е вдигнала цената на тока. Това е хубаво да го има. Проверявайте, показвайте и действайте. Закривам заседанието“, отсича премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България