Дянков поиска на лекарите да се плаща като на чиновниците

Болниците трябвало да вдигнат основните заплати с 20% и да намалят добавките

Дянков поиска на лекарите да се плаща като на чиновниците

Министърът на финансите Симеон Дянков лансира в сряда идея за уеднаквяване на модела на заплащане на лекарите и медицинския персонал с този на чиновниците в държавната администрация. Според него заетите в болниците трябва да получават по-високи основни заплати и по-малко допълнителни средства.

За разлика от държавната администрация обаче възнагражденията на медиците се формират на съвсем друг принцип и ключово при тях е допълнителното заплащане по клинични пътеки, а не основните заплати, които обикновено са ниски. По този начин е заложено пазарно формиране на заплатите в болниците, повечето от които са търговски дружества.

Парите по клинични пътеки зависят пряко от обема работа на съответната клиника и отделение, както и от това дали се извършват по-сложни или по-прости интервенции. Цените на клиничните пътеки също играят роля, тъй като някои са недофинансирани, а други добре платени. Затова има и сериозна ножица в заплатите на лекарите в зависимост от мястото, където работят или специалността им.

Според Дянков обаче този начин на заплащане е непрозрачен, защото се губи представата за реалното заплащане на лекарите.

Само преди ден подписването на нов колективен трудов договор в здравеопазването, който предвиждаше увеличение на основните минимални заплати от 1 юли, се провали. Причината бе, че директорите на болници поискаха гаранции за финансовата стабилност на лечебните заведения. Оказа се, че някои болници няма как да дадат по-високите заплати при сегашното си финансово положение. Днес обаче здравният министър Десислава Атанасова коментира, че според нея няма да има проблеми с финансовата стабилност на болниците и призова работодателите и синдикатите да се върнат на масата на преговорите.

Дянков намира за полезно основната заплата в системата на здравеопазването да се увеличи с около 20%, както това ще стане в държавната администрация, и да се намали процентът на добавките. “Това е полезно, защото парите ги има, и е добре за прозрачността в сектора“, коментира Дянков.

След промените в Закона за държавния служител от 1 август всички министерства, администрации, агенции преминават към съотношение 70 процента - основна заплата и 30 процента - гъвкаво стимулиране.

“Сега голяма част от чиновниците получават доста повече пари, отколкото пише в заплатите им, но те се получават като допълнителни средства, отбеляза министърът и добави, че "същата е логиката и за болниците“. Той разказа как установил в "Пирогов", че основната средна лекарска заплата е 850 - 900 лева, но когато питал колко е средномесечното заплащане се оказало, че то е два до три пъти по-високо, включително в тежките години на финансовата криза. Дянков коментира, че и в другите болници се получават по-високи заплати и следователно е напълно в техните възможности да увеличат основната заплата с 20%.

Според него това досега не е направено, защото се събират определени суми в резервен фонд или във фонд за капиталови разходи. “В края на годината се казва - не успяхме да направим обществената поръчка, дайте да ги раздадем за допълнително разплащане“, коментира Дянков.

“Убеден съм, че това ако тръгне в държавните болници и те покажат истинското си, цялото си заплащане или поне влязат в по-високи рамки на основната си заплата, другите ще ги последват, защото болниците гледат така да се каже една друга какво правят, кадрите са едни и същи потенциално, така че смятам, че това ще стане като тенденция, но тя няма да е мигновена“, коментира още Дянков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?