След изричното нареждане на Борисов

Здравното министерство се похвали с намалени цени на 268 лекарства

Здравното министерство се похвали с намалени цени на 268 лекарства

Министерството на здравеопазването съобщи, че 268 медикамента са с нови, по-ниски цени, след като Комисията по цени и реимбурсиране си е свършила работата и е сравнила цените на тези лекарства с цените им в страните, с които се реферираме. Информацията идва дни след като премиерът Бойко Борисов нареди на здравния министър Десислава Атанасова “всеки ден да обяснява с колко падат цените на лекарствата“.

Комисията по цени и реимбурсиране е проверила 954 лекарствени продукта, чиято последна цена е била утвърдена преди повече от една година. При 488 от тях е открита по-ниска цена в друга държава, но за 220 продукта са в ход процедури по обжалване на откритите по-ниски цени от компаниите.

Компаниите обжалват, тъй като понякога откритите по-ниски цени в друга държава вече не са актуални поради изтегляне на продукта или по друга причина.

Дълго време Комисията по цени и реимбурсиране изоставаше в работата си, което не позволяваше у нас се поддържат действително най-ниските цени сред осем референтни държави и се забави обработката на заявленията на фармацевтичните компании за регистриране на по-ниски цени.

От здравното министерство съобщиха, че сега при редица лекарства е постигнато сериозно намаление на цените. При лекарството Lomustine намалението в цената е от 380 на 130 лева за опаковка.Значително е намалението при Bortezomib – старата му цена от 2618 лева е намалена с 317 лева на флакон. При лекарството Pemetrexed цената спада с над 10 на сто – от 2817 лв. тя се намалява с 296 лв. за флакон. Друг скъп медикамент Adalimumab има с 8 на сто по-ниска цена като старата му цена от 2467 лева е намалена със 180 лева за 2 флакона.

Намаление от 80 на сто е регистрирано при лекарствения продукт Clopidogrel, използван в областта на кардиологията. Старата му цена от 70.73 лв. на опаковка е намалена на 12 лева.Лекарството срещу хепатит с международно непатентно наименование Ribavirin е намалено със 141 лв. за флакон като предишната му цена е била 1307 лв.

Проверките на комисията по цени и реимбурсиране продължават. За цялата 2012 година на проверка подлежат общо около 3200 лекарствени продукта.

Споделяне

Още по темата

Още от България