Разходите на НЗОК за лекарства за почти всички заболявания нарастват

Разходите на НЗОК за лекарства за почти всички заболявания нарастват

Ръст в разходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за почти всички групи лекарства отчетоха в сряда експерти от дирекция "Фармацевтично осигуряване" на институцията. Както и през последните няколко години се запазва тенденцията разходите на НЗОК за лекарства да растат заради по-големия брой пациенти и включването на нови и по-скъпи лекарства в позитивния лекарствен списък. Заради това към полугодието от НЗОК отчитат преразход в бюджета си за лекарства, който традиционно ще бъде покрит в края на годината с пари от резерва на институцията.

В същото време до края на годината от НЗОК се надяват да реализират икономии от около 5 млн. лева вследствие на направени отстъпки от фармацевтични фирми. 4.3 млн. лева са очакваните икономии от иновативни и 100% поемани от НЗОК лекарства и 530 000 лева - от препарати за химиотерапия, които се купуват от болниците и се плащат от касата. Подобна икономия обаче е нищожна на фона на годишния бюджет от 495.2 млн. лева, от който до юни са похарчени 261.6 млн. лева.

Директорът на дирекция "Фармацевтично осигуряване" към НЗОК Николина Първанова съобщи, че традиционно най-сериозен процент от разходите за лекарства на касата се пада на лечението на захарния диабет. За тази диагноза отиват 20 % от общите разходи или 94 590 650 лева за миналата година Месечният разход на НЗОК за лечението на един болен с неинсулинозависим захарен диабет е нараснал от 25.19 лева през миналата година на 27.96 лева през тази, а при инсулинозависимите от 81 лева на 88 лева. Около 18% от бюджета на НЗОК отива за лечение на сърдечно-съдови заболявания като три четвърти от тези средства са за хипертония.

Около 15% от парите за лекарства на НЗОК отиват за болести на дихателната система. Около 16 на сто са за болести на нервната система, от които половината – за шизофрения. Именно болестите на нервната система са сред малкото, при които се отчита спад на разходите заради сериозен спад в цената на едно от лекарствата през миналата година.

Сериозен ръст се отчита в разходите за лекарства при някои онкологични заболявания, редки болести и трансплантации. Общата сума на разходите за тези заболявания през 2011 г. е около 44 милиона лева, а за първите шест месеца на 2012 г. - 30 861 511 лева. Причината са по-големия брой хора, които получават заплащани от НЗОК лекарства, както и включването на нови и по-скъпи медикаменти в позитивния списък.

Първанова съобщи, че през периода април-юни спрямо януари-март е реализирана икономия от 1.2 млн. лева в разходите за оригинални и 100% поемани от НЗОК лекарства след договорени отстъпки с производителите. До края на година от направени за тези медикаменти отстъпки се очакват икономии от 4.3 млн. лева. Освен това НЗОК е договорила отстъпки в цените на 123 препарата за химиотерапия, които се купуват от болниците. От тях на годишна база се очакват икономии от 530 000 лева. Производителите на други 112 препарата за химиотерапия обаче са отказали да дадат отстъпки за продуктите си.

Тепърва от есента ще започне договарянето на отстъпки за всички останали лекарства, плащани от НЗОК, след като бяха направени някои законодателни промени.

Междувременно от Министерството на здравеопазването отново отчетоха, че 50 лекарства са с нови по-ниски цени, след като Комисията по цени и реимбурсиране си е свършила работата и е сравнила цените им с тези в държавите, с които се реферираме по закон.

Намалението варира от 2% до 85,70%. Цената на флакон лекарствен продукт от групата на Oxaliplatin за лечение на онкологични заболявания е паднала от 885 лева на 322 лева. При друг скъп медикамент от групата на Sugammadex - за възстановяване на невромускулната блокада - намалението е от 5255 лева на 4564 лева. Значително е и намалението в групата на Fludarabine за лечение на онкохематологични заболявания - от 1576 лева на 1372 лева.

За цялата 2012 година на проверка подлежат общо около 3200 лекарствени продукта.

Споделяне

Още по темата

Още от България