Планът на МЗ за смъкване на надценките с 2% разкритикуван от фармацевти и дистрибутори:

Лекарствата няма да поевтинеят, ще бъдат ударени малките аптеки

Може да се стигне до монополизиране на пазара от верижни структури

Лекарствата няма да поевтинеят, ще бъдат ударени малките аптеки

Аптекари и дистрибутори на лекарства прогнозираха, че планираното от  Министерството на здравеопазването (МЗ) символично намаление на надценките им с по два процентни пункта, няма да доведе до поевтиняване на лекарствата за крайния потребител, но би създало проблеми в бранша. Проблемът е, че по този начин държавата “изяжда“ част от отстъпките, които сега правят помежду си участниците в пазара – аптеки и дистрибутори. Докато за по-големите аптеки и тези в големите градове намалението на надценките е без значение, аптеките в малките градове, където и без друго достъпът на хората за лекарства е по-ограничен, може да бъдат изправени пред изпитание.

“Според мен категорично няма да има никакво намаление в цените на лекарствата по простата причина, че тези надценки са теоретични. Те представляват теоретичен таван, но не и практически. Това означава, че пазарът отдавна е натиснал надценките надолу и цените на лекарствата надолу,  много под пределните. Това, че ще бъдат свалени с 2% надценките, няма да се усети по никакъв начин“, коментира пред Mediapool Николай Костов, който е собственик на верига аптеки и председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Потърпевши ще са малките аптеки в провинцията

“Ако има някой, който работи на тавана на надценките, това са аптеките в малките населени места, защото трябва да има баланс между оборот и надценка. Когато една аптека прави по 200 лева оборот на ден, тя не може да е с малка надценка. И може би в някои малки населени места аптеките се издържат благодарение на това, че могат да ползват максималната надценка, полагаща се по закон. Ако тя бъде свалена, ще пострадат основно те. Така че намалението на надценките няма да има никакъв социален ефект, може би само негативен“, коментира той.

От съсловната организация на фармацевтите, която защитава интересите на малките аптеки и от години е против веригите, също смятат, че потърпевши ще бъдат по-малките търговски обекти.

От Регионалната фармацевтична колегия в София прогнозираха, че промените ще доведат до затваряне на аптеки, уволнения на фармацевти, влошаване на фармацевтичната грижа за пациента. Според тях промените нямат адекватна икономическа обосновка и биха довели до монополизиране на пазара от верижни структури.

“Надценката на лекарствените продукти е единственият начин за издръжката на една аптека“, посочват от колегията и допълват, че промяната е в услуга на вертикалните икономически структури във фармацията. “Единствено те могат да си позволят да работят с намалените надценки за сметка на увеличаване производствената цена на лекарствата. Това ще доведе до фалит на аптеки, особено в икономически непривлекателни райони, нарушен достъп до лекарства и фармацевтични услуги”, смятат от столичната колегия на фармацевтите.

Дистрибуторите може да намалят отстъпките към аптеките

Николай Костов прогнозира, че заради намалението в надценките на търговците на едро, дистрибуторите ще намалят отстъпките, които сега правят на аптеките.

“В момента, ако намалят с 2% надценките на дистрибуторите, това директно ще рефлектира с 2% върху отстъпките, които те правят на аптеките и оттам ние ще качим с 2% цената. Всяка аптека получава в зависимост от своята големина някакви отстъпки от дистрибуторите и те се формират от надценките на дистрибуторите“, посочи той.

“Пазарът е най-добрият регулатор“

Председателят на асоциацията на собственици на аптеки е на мнение, че и договарянето на отстъпки между НЗОК и фармацевтичните фирми едва ли ще доведе до значително намаление в цените на лекарствата. “Отстъпки основно се дават от иновативните компании, защото те имат най-голям марж, тъй като продуктите им са патентно защитени. Докато генеричните лекарства отдавна са с намалени цени, там пазарът управлява нещата и между тези продукти има огромна конкуренция. Такава е била и логиката на законодателя, когато е било разписано, че отстъпки се договарят основно за оригиналните лекарства. При тях няма пазар, защото патентът ги пази“, коментира той.

“Между другото, по пазарни причини лекарствата поевтиняват непрекъснато. Например този месец около десетина лекарства са с драстично по-ниски цени, сред тях и за хормонално лечение на онкологични заболявания. Пазарът е най-големият регулатор“, посочи Костов.

Заявления на фирми за поевтиняване на лекарства чакат с месеци

“По-скоро начинът за намаление на цените е като се реферират цените по един работещ начин, така че сравнението на цените да не изостава с години. Затова и министър Атанасова предлага да има държавна комисия, защото в нея ще бъдат назначени държавни служители, на които това ще им е работата, а не привлечени специалисти, които един път в седмицата заседават и това е абсолютно недостатъчно“, допълни той.

И в момента има много заявления в Комисията по цени и реимбурсиране като голяма част от тях са за намаляване на цените, но все още не са обработени. “Т.е. самият производител иска да си намали цената по някакви пазарни съображения и не може да я намали. В същото време се искат отстъпки от този от онзи“, посочи Николай Костов.

От Асоциацията на търговците на едро с лекарства  също не са съгласни с лансираните от министъра на здравеопазването мерки, но предстои да излязат с обща позиция по проблема. Дистрибуторите подготвят анализ, с който да докажат, че не техните надценки оскъпяват лекарствата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес