Казахстан ще позволи на съпругата на олигарх да се върне в Италия

Казахстан ще позволи на съпругата на дисидент олигарх да се върне в Италия, ако Рим гарантира, че тя бъде изпратена обратно в родината си за съдебен процес, при необходимост, предаде Ройтерс.

Това е поредното развитие в инцидента, който напрегна отношенията в крехката италианска коалиция. Алма Шалабаева беше депортирана от Италия в Казахстан на 31 май заедно с 6-годишната си дъщеря, след като полицията, под натиск от казахстанското посолство, се опита да арестува и депортира съпруга ѝ Мухтар Аблязов, когото не откриха.

Италианското правителство по-късно отмени заповедта за депортиране, като заяви, че е анормална.

"От правна гледна точка, възможността за връщане на Алма Шалабаева и дъщеря ѝ в Италия не е изключена", заяви казахстанското правителство в писмен отговор на въпрос от в. "Кориере дела сера", публикуван във вторник. Тя обаче ще трябва да подаде официално искане за връщане в Италия, и след това може да ѝ бъде позволено да се върне с "гаранции от Рим", че "в бъдеще ще се яви пред наказателен съд в Казахстан, ако това е необходимо".

"Кориере дела сера" заяви, че въпросите са били пратени на премиера Серик Ахметов, но отговорът е получен от външното министерство. След връщането си в Казахстан, Шалабаева е разследвана за подкуп на чиновници с цел получаване на фалшиви паспорти, включително за себе си и дъщеря си. В момента ѝ е забранено да напуска Алма Ата, но може да се движи свободно в града и да разговаря с когото пожелае.

Италианският премиер Енрико Лета подложи на строга критика високопоставени чиновници, които са се поддали на натиска на казахстанския посланик. Един от тях беше принуден да подаде оставка.

Случаят заплашваше да доведе до разпадане на коалицията на Лета миналата седмица, след като опозиционните партии внесоха вот на недоверие срещу вътрешния министър Анджелино Алфано. Той обаче оцеля и заяви, че не е бил уведомен за депортирането, което се е случило необичайно бързо по стандартите на италианската бюрокрация.

Инцидентът напрегна отношенията между двете страни, които имат значителни връзки, особено в енергийния сектор. Мухтар Аблязов, бивш банкер и политик, обвини казахстанското правителство, че е организирало "отвличането" на семейството му.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят