Кери и Лавров са договорили засилване на взаимодействието си в Сирия

Кери и Лавров са договорили засилване на взаимодействието си в Сирия

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров са договорили в телефонен разговор засилването на взаимодействието на двете страни с цел решаването на военния конфликт в Сирия, се казва в съобщение на руското МВнР, цитирано от ТАСС и БТА.

Лавров е отбелязал, че решението на президента Владимир Путин да изтегли основната част от контингента на страната в Сирия "създава благоприятна атмосфера за започналите в Женева преговори" между сирийския режим и опозицията.

"По молба на държавния секретар на САЩ бе постигната договореност" той да направи "работно посещение в Москва следващата седмица за продължаване на преговорите по актуални въпроси от руско-американския дневен ред", се казва още в съобщението.

Лавров и Кери обсъдили и някои други международни теми, включително необходимостта от прекратяване на конфликта в Йемен и възстановяване на неговата държавност, както и отделни аспекти на двустранните отношения.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тоунър потвърди за състоялия се телефонен разговор и предстоящата визита на държавния секретар в Москва, предаде Ройтерс. Кери казал на Лавров, че е налице спешна необходимост от постигане на напредък към политически преход в Сирия. Освен това подчертал колко е важно да бъде спазвано споразумението за прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на САЩ и Русия, се казва в изявление на Държавния департамент, цитирано от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?