Кирил Домусчиев: Може да се стигне до фалити на телевизии

Бизнесменът се надява правителството да подпомогне финансово медиите

Кирил Домусчиев

Започващата икономическа криза заради Covid-19 може да има сериозно отражение върху медиите, което да доведе до фалити дори на телевизии.

Тази прогноза в интервю за в. "24 часа" направи току-що изписаният за домашно лечение след прекарана инфекция с коронавирус бизнесмен Кирил Домусчиев. От миналата година той е и собственик на една от двете най-големи частни телевизии в страната – "Нова телевизия".

Домусчиев се надява държавата да подпомогне с пари и медиите в кризата.

"(Кризата) ще има и сериозно отражение върху медиите, тъй като те са изправени пред риска да не получават доходи от реклами заради спиране на редица бизнеси. Не изключвам да има фалити на медии, включително и телевизии, да се стигне до съкращения на хора, работещи в медиите. Надявам се медиите да бъдат включени в мерките на правителството", посочва Домусчиев.

Кабинетът "Борисов 3" светкавично е откликнал на призива му, тъй като издателската дейност, рекламните агенции и дори ПР консултациите са включени в схемата за държавно субсидиране на 60% от заплатите на работещите. Мярката е разбираема, като мотивът вероятно са намаляващите рекламни приходи в сектора.

Ако мярката бъде одобрена, журналистите в избрани на служебен принцип от Агенцията по заетостта закъсали медии, прекратили временно дейността на част от служителите си, ще получават 60% от осигурителния доход директно от правителството, чиято дейност отразяват.

Преди около година братята Кирил и Георги Домусчиеви купиха "Нова телевизия" в сделка за 185 млн. евро от продавача – шведската компания "Модърн Таймс Груп". Тя бе финансирана частично с кредит от консорциум от четири банки: УниКредит Булбанк – 50 млн. евро; БНП Париба – 20 млн. евро; ОББ – 20 млн. евро и Банка ДСК – 10 млн. евро.

Домусчиев не каза, че очаква финансови проблеми за собствената си "Нова телевизия". Не е ясно и как върви изплащането на заема, макар в момента извънредното законодателство да предлага облекчения за кредитополучателите.

В началото на 2019 г. "Нова телевизия" понесе сериозен рекламен удар заради загубата на приходи от закритата от властта частна лотария на бизнесмена Васил Божков. "Нова телевизия" никога не е съобщавала официално сумата на приходите от лотарията, но неофициално се говореше за около 20-30 млн. лв. годишно.

Междувременно, в последните дни братя Домусчиеви са получили разрешение от Столична община да превърнат няколко халета до летището в ТВ студиа и офиси.

В началото на март "Адванс пропъртис" на Домусчиеви получи разрешение от главния архитект на София Здравко Здравков за строеж на сграда "за производство на телевизионна и радио продукция, офиси, заведения за хранене, гаражи, складове". Тя ще се строи на имот в промишлената зона "Искър-север" – близо до летището. В момента в района се намират студиата и администрацията на Нова телевизия.

Разгърната застроена площ на сградата ще е над 24 700 кв. метра. Тя трябва да бъде направена на мястото на съществуващи производствени сгради и складове. Проектът беше задвижен още през миналата година.

В интервюто пред "24 часа" Кирил Домусчиев съобщава още, че като председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), а също и като ротационен председател на Асоциацията на работодателските организации ще поиска среща с премиера Бойко Борисов за обсъждане на икономическите мерки на правителството. Към момента те били адекватни и не било нужно все още да се взима нов дълг. Най-пострадалите отрасли щели да бъдат експортно ориентираните, туризмът, ресторантьорството, транспортът, но и медиите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес