Китай е задържал двама канадци заподозрени в заплахи срещу националната сигурност

Майкъл Спейвър

Китай потвърди, че е задържал двама канадци по подозрения в извършване на дейности, заплашващи националната му сигурност, предаде Франс прес.

Говорителят на китайското външно министерство Лу Кан добави, че принудителните мерки са били взети в понеделник съобразно закона. Арестувани са бившият канадски дипломат Майкъл Ковриг и неговият сънародник Майкъл Спейвър.

Службата по сигурността в китайския град Дандун е разследвала Спейвър от 10 декември, съобщава китайската официална англоезична информационна агенция Чайна Нюз Сървис (Си Ен Ес), цитирана от ДПА.

По-рано канадската външна министърка Кристия Фриланд спомена за изчезването му, без да го назовава поименно. Тя потвърди и ареста на бившия дипломат, който изглежда като ответна мярка за ареста на главния финансов директор на китайския телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) Мън Ванчжоу.

Фриланд съобщи, че канадец се е свързал с представители на страната, защото китайските власти му задавали въпроси. "Не сме успели да се свържем с него след това", добави тя, като уточни, че Канада работи за изясняване на местонахождението му и е повдигнала въпроса пред Пекин.

Спейвър придоби известност през 2013-2014 г., когато помогна за уреждане на посещението в Северна Корея на бившия играч от НБА Денис Родман.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?