Китай: Експериментална ваксина срещу коронавирус е осигурила защита на маймуни

Китай: Експериментална ваксина срещу коронавирус е осигурила защита на маймуни

Експериментална ваксина за първи път е осигурила защита на маймуни срещу новия коронавирус, предаде Франс прес, позовавайки се на китайската лаборатория, която стои зад изследването.

Ваксината, чиято "старомодна" формулировка включва неактивни версии на вируса, е приложена на макаци-резус, които три седмици по-късно са били изкуствено заразени.

Изследователите от частната китайска компания Sinovac Biotech съобщават, че са приложили две различни дози от ваксината на общо осем маймуни. Три седмици по-късно вирусът SARS-CoV-2 е бил въведен чрез тръби в белите дробове на животните. При никое от тях инфекцията не се е развила напълно.

Седем дни след заразяването при четирите макака-резус, получили по-висока доза от ваксината, не са наблюдавани следи от вируса в белите дробове, съобщават от лабораторията, която е публикувала резултатите от тестовете на на сайта bioRxiv.

При останалите четири маймуни, които са получили по-ниски дози от ваксината, е отчетено повишение на вирусния заряд в организма. Въпреки това животните също са устояли на заболяването.

Резултатите подлежат на допълнителна проверка, преди да бъдат потвърдени от научната общност.

На 16 април Sinovac Biotech започва клинични изпитания с хора на същата ваксина. Компанията е отказала коментар по темата.

"Става въпрос за първи сериозни предклинични данни по отношение на експериментална ваксина", коментира вирусологът от САЩ Флориан Крамър.

"Въпросът е да разберем дали ваксината осигурява трайна защита", казва имунологът Луси Уокър от лондонския Юнивърсити колидж.

Някои експерти не крият скептицизма си, тъй като броят на тестваните маймуни е твърде малък, за да бъдат резултатите статистически значими.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус