Турски екип преминава към изпитания върху животни на ваксина срещу Covid-19

Турски екип преминава към изпитания върху животни на ваксина срещу Covid-19

Турски екип е приключил лабораторните изпитания на ваксина срещу Covid-19 и днес започва да тества продукта върху животни, съобщава в. "Хюриет", позовавайки се на ръководителя на екипа проф. Ерджумент Овалъ.

Екипът започна работа в средата на март с подкрепата на Турския съвет за научни и технически изследвания (ТЮБИТАК).

Вчера неговият ръководител съобщи, че етапът на предклиничните изпитания от разработването на ваксината е приключил и започва нова фаза с изпитания върху животни. След това ще последва фазата на тестване върху доброволци, а по-нататък и върху по-широк кръг хора. След като се осигури достатъчна безопасност и ефективност, дейностите отново ще бъдат разширени, каза той.

"При идеални условие всичко това следва да приключи за три месеца", каза проф. Овалъ. Той уточни, че ако изпитанията се окажат неуспешни, екипът отново ще се върне към лабораторната работа.

Ученият се спря също върху лечение на Covid-19 с мезенхимни стволови клетки, като посочи, че такова лечение се споменава и в ръководството на здравното министерство. По думите на Овалъ клиничните наблюдения показват положителен ефект върху седем пациенти, при които този метод на лечение е бил приложен. Той каза още, че ако здравното министерство одобри внесената от експертите молба, екипът му ще започне клинична дейност с контролна група, за да получи научни данни за този вид лечение.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?