Китай с интерес към тунела под Шипка и магистралата Русе-Велико Търново

Срещата на Нанков с китайските представители, сн. МРРБ

Китайският конгломерат "СИТИК Констракшън" проявява инвестиционен интерес към изграждането на тунела под Шипка и автомагистралата Русе-Велико Търново. Това стана ясно на среща между министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков с представители на китайската компания, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

"Крайно време е да положим основите на едно дългосрочно и устойчиво партньорство между България и китайския бизнес", каза на срещата министър Нанков.  

В хода на разговора бяха обсъдени възможностите за подписване на Меморандум за сътрудничество, включващ  конкретни параметри за публично-частно партньорство.

"Ще бъда щастлив, ако успеем да отбележим напредък в нашите съвместни усилия за реализиране на инфраструктурни проекти под формата на публично-частно партньорство", е заявил Нанков.

Китайския посланик у нас Джан Хайджоу заяви пред бТВ, че инфраструктурата е един от приоритетите определени от двете държави за сътрудничество. Другите са земеделие, туризъм и иновации.

Тези въпроси ще бъдат обсъдени по време на предстоящата среща на правителствените лидери на страните от Източна Европа с китайския премиер, т.нар. форум 16+1, който ще се проведе в София през лятото.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?