Клисарова слага край на избора на учебници в основното образование

Анелия Клисарова, сн. БГНЕС

До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три. Това смята министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, цитирана от пресцентъра си в понеделник.

В момента учителите в основния и гимназиалния курс на обучение преценяват сами по кой от различните одобрени от министерството учебници по съответния предмет за съответния клас да преподават. Сега Клисарова смята да върне за учениците от ІV до VІІІ клас старото положение на един учебник по един предмет за всички в страната.

От думите на Клисарова пред учители от СОУ "Христо Ботев"- Ивайловград става ясно, че целта на ведомството е учебниците да се отпечатват в неговото издателство "Просвета". В съобщението се посочва, че в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства, и само тази година Министерският съвет е одобрил 42 млн. лева за преиздаване на учебници.

"Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан", обяснява Клисарова. В подкрепа на намерението си, тя обяснява, че ако сега дете се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни.

Според министъра, ако държавата поеме отпечатването на единните учебници, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата. По думите ѝ в момента се правят изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.

Клисарова е съобщила още, че от вторник на страницата на МОН ще започне Отворен форум за Закон за училищното образование.

В Ивайловград министърът се е включила в патронния празник на училището, носещо името на Христо Ботев. Клисарова е връчила на учителския колектив учреденото тази година отличие - статуетка "Св.Св. Кирил и Методий", по случай 100 години от създаването на образователната институция и е подарила на училището интерактивна дъска, допълват от пресцентъра на ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от България