Кметът на Варна не оправда очакванията за оставка

Кирил Йорданов все още смята, че има подкрепата на ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Кметът на Варна Кирил Йорданов продължава да упорства и не показа намерение в петък да подаде оставка, въпреки натиска на масовите протести срещу личността му и управлението на града.

 

В рамките на седмица той свика в петък втора извънредна пресконференция, а очакването на варненци беше, че сега той ще обяви напускането си. След като това не се случи, Йорданов намекна, че очаква политическо решение от ГЕРБ за съдбата си.

 

"Решението за това дали имам подкрепата на партията, която издигна кандидатурата ми за кмет, или я нямам, ще бъде взето, когато хората, които могат да го направят, са в състояние да го направят", каза кметът в отговор на въпрос дали още се ползва с подкрепата на ГЕРБ.

 

Преди три дни депутатът от ГЕРБ и бивш областен лидер на партията във Варна Павел Димитров призова партията си колкото се може по-бързо да се разграничи от кмета. Той подкани Кирил Йорданов незабавно да подаде оставка и коментира, че с упорството си само озлобява хората.


Преди ден варненци имаха допълнителен повод за недоволството, след като заместник-кметът Христо Бозов обяви, че Йорданов е излязъл в отпуска. Кметът опроверга тази информация с обяснението, че "не е време за отпуски". Той допълни, че следи и координира дейността на общината, а на Бозов е възложил единствено подписването на текущата кореспонденция и документи в администрацията си. По думите на Йорданов Бозов не е упълномощен да сключва договори с държавни и финансови институции.

 

По информация на "Дневник" местната администрация във Варна на практика не функционира. Кметът и най-близките му заместници са влезли в тежък конфликт, след като Кирил Йорданов е направил опит да им прехвърли отговорността по подписването на документи в условия на крайна нестабилност, а те не желаят. Работата е блокирана и в очакване на решението, с което ГЕРБ трябва или да потвърди подкрепата си за кмета, или да я оттегли.

 

По повод случая с Пламен Горанов Кирил Йорданов заяви, че ако прокуратурата докаже, че негово действие е довело до самозапалването на варненеца, ще си подаде оставката и ще понесе цялата наказателна отговорност.

Пламен Горанов се самозапали през миналата седмица на стълбите пред общината в знак на протест срещу управлението на Кирил Йорданов. До него бе открит плакат, с който той ясно посочва кмета като причина за самозапалването. Доказателството първоначално бе намерено и прибрано тихомълком от общински служител, но впоследствие прокуратурата откри това доказателство. Кирил Йорданов отрече да знае за тези действия на своя подчинен.

Кметът обясни в петък, че не знае нищо и за децата, които издигнаха плакати в негова подкрепа преди ден.

Според него причината иначе "справедливите протести" на варненци срещу ЕРП-ата да прераснат в протести срещу него са неговите двама основни политически опоненти – лидерът на БСП – Варна Борислав Гуцанов и бизнесменът, неуспял кандидат за кмет и вече политик Веселин Марешки.

Йорданов отхвърли като неверни и информациите в някои медии, че плаща стотици хиляди левове за образованието на детето си в Швейцария.

Споделяне

Още по темата

Още от България