Кметове на ГЕРБ бойкотираха среща на президента в Казанлък

Посещавам всички общини без разлика с коя бюлетина е избран кметът, заяви в неделя по време на посещението си в Казанлък президентът Георги Първанов. Такъв бе задочният му коментар в отговор на премиера Бойко Борисов, който пред ден каза, че Първанов посещава избирателно червени общини и работи за собствения си политически проект.

В Казанлък президентът се срещна с повече от 20 кметове на общини от Регионалната асоциация на общините "Тракия", но кметовете на ГЕРБ, включително и този на Стара Загора, на практика го бойкотираха. Онези, които дойдоха, са изразили огромната си тревога от финансовото състояние на общините.

Президентът каза, че споделя тяхната тревога и смята, че при така обявените намерения за актуализация на бюджета, има голям риск много от общините да не могат да изпълняват функции, свързани с издръжките на детските градини, на социалния патронаж. Между една четвърт и една пета от общините ще прескочат границата на оцеляването, коментира Първанов.

Затова, по думите му, при дебата и гласуването на актуализацията на бюджета е необходима диференциация и да се преценят нуждите и възможностите на всяка една община, за да може те да оцелеят.

"Вместо да се разправяме в личен аспект и да си отправяме обосновани или не обвинения, по-важно е да се чуем. Защото това, което ни казват хората, специалистите, наистина трябва да бъде чуто при подготовката и на законите, и на управленската политика", призова той.

Първанов, който в последните два месеца видимо зачести обиколките си из страната, беше в Казанлък по покана на кмета на тамошния кмет Стефан Дамянов и фондация "Българска роза" за традиционния празник на розата. В словото си пред казанлъчани и гостите на града Първанов заяви, че розата е символ на поминъка на 30 000 души и символ на България затова продължава да счита, че трябва да има специален закон, защитаващ този поминък. Надявам се сегашният парламент да намери време, воля и ресурси да приеме такъв закон, добави той.

По-късно в неделя президентът посети Айтос, където бе гост на фолклорните празници "Славееви нощи", които приключват тази вечер. Той връчи награда "Славееви нощи 2010"  на местния детски фолклорен ансамбъл "Тракийче" и разговаря с местния кмет  Евгени Врабчев.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?