Коалиционният договор ще се прати днес на партньорите

Кирил Петков потвърди, че се готви министерство на държавните предприятия

Коалиционният договор ще се прати днес на партньорите

Днес ще се изпрати проектът на коалиционния договор за управлението на страната до всички потенциални партньори и до сряда се очаква той да бъде финализиран с всичките политики и разпределението на министерствата. Действително се обсъжда да има министерство на държавните предприятия, но крайно решение няма. Обсъждани са номинации за някои министерства, но не за всички. Министрите сами ще си избират екипите, няма да има квоти за заместниците им. Редно е в парламента да се влиза само със зелен сертификат за ваксинация срещу Covid-19, след като такъв се изисква за ресторант.

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков пред бТВ в нделя. По-късно пред БНР той не изключи възможността да има допълнителни корекции в текстовете на коалиционното споразумение, по коуето преговаря партията му с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" за съставяне на правителство по нома формула и с нови отговорности. Той отказа да коментира дали се търси пост за лидера на БСП Корнелия Нинова, чието има през миналата седмица бе спрягано за различни позиции в законодателната и изпълнителната власт – включително като министър на държавните предприятия.

Петков обясни, че нарича очакваното споразумение договор като в бизнеса, "защото трябва да има отговорности и за изпълнението при договоряне на квотата и министрите трябва да се носи отговорността от всяка партия за изпълнението на ангажиментите". Когато всички са се споразумели да се изпълни нещо и то не се изпълни, на лидерско ниво ще се обсъди дали този човек е подходящ за поста. Така отговорността ще е и на коалиционните партньори и на човека избран на поста. Въпросът е дали хората, които ще се номинират, ще го спазят, допълни съпредседателат на ПП и кандидат за премиер.

Всяка партия ще може да номинира най-добрите си кадри за даденото министерство. "Зам.-министрите се надяваме да са избор на самия министър и вместо да се опитваме да имаме хора, които да следят отвътре, а човекът да си ги избере. От политически назначения министър ще се искат резултати, а не оправдания: Ами, той вашият зам.-министър не го направи. В момента, в който министрите влязат в Министерския съвет, те ще отговарят за поставените задачи, и няма да има свободата да не се справят с тези задачи. Няма да има никакви политически чадъри и всеки, който стъпи настрани от начертаната линия, ще бъде подложен на цялата сила на закона", заяви Кирил Петков.

Според него, когато се вкара достатъчно прозрачност и институциите работят добре, няма да има шанс да се хване ресурс, който да работи за определен човек. "Монополизиране на обществени ресурси не може да има. Той е на обществото, ние сме просто управляващи го ефикасно", коментира той.

Петков отказа да посочи самото разпределение на министерства с обяснението, че донякъде и на него не са му известни някои имена. "Няма как да кажеш този човек е добър, ако не знаеш за какво. Няма да се намесваме. Има обсъдени имена, има и такива, които не са", обясни Петков.

По думите му единствената точка за напрежение в досегашните коалиционни преговори е бил кога ще бъде приет бюджетът за 2022 г. и затова той ходил "по тъмно" в централата на БСП. В онзи ден работихме до 22.30 часа и това бе единственото време за разговор с Корнелия Нинова, обясни Петков.

Той призна, че е имало разговори за ротационен председател на парламента. "Бе идея като чувство всеки да бъде част от председателство на НС, но после заедно постигнахме съгласие да има една фигура на човек, консолидиращ съгласие", посочи той. Според него добър знак е, че предложеният от ПП Никола Минчев е бил подкрепен от всички потенциални коалиционни партньори и определи това като олицетворение на промяната.

По повод коментарите, че търсенето на пост за Корнелия Нинова е проблем при преговорите, Петков отговори, "нищо не се е търсило специално за някого".

"Ако БСП номинира лидера си, това е техен избор. В нашата коалиция търсим най-добрите кандидати. Имаме общи разбирания какво трябва да се случи. Всеки да има обща отговорност, а не да бъде филтриран", коментира той.

По думите му се довършва тезата за министерство на държавните дружества чрез разделяне на икономическото министерство. Целта е държавните предприятия да се изчистят откъм управление и частта растеж и иновации – фондовете за иновации, за растеж, Българската банка за развитие, да са в друго министерство.

"Няма значение дали всички предприятия ще са за една партия, важното е как ще се управляват", заяви Кирил Петков и допълни, че е променил виждането си за управлението на държавните дружество. "Във ВМЗ Сопот като отидох, се учудих колко добро предприятие е, но неговото управление трябва да е изчистено откъм външни влияния и да носи дивиденти на собственика си".

Той потвърди, че сегашният служебен вътрешен министър Бойко Рашков ще е номинация на ПП към останалите партньори за същия пост.

"Смяната на Иван Гешев е труден въпрос, защото ние нямаме конституционно мнозинство. ГЕРБ леко намекнаха, че може да се дискутира по този въпрос, но трябва да се види доколко това е възможно", коментира още съпредседателят на ПП.

Според него има обаче ходове, които могат да се използват.

"Мандатът на инспектората на Висшия съдебен съвет е свършил и може да влязат нови хора, които да оценят как си е вършил работата ВСС. На самия ВСС му изтича мандатът следващата година и може би с промяна в закона трябва да се предвиди атестация от страна на инспектората за бъдещите кандидати", изброи възможностите Петков.

"Не мисля, че с главен прокурор като Иван Гешев може да се преборим с корупцията. Смяната му ще е основният ни фокус. Друг такъв е смяната на закона за КПКОНПИ. Обещахме нулева корупция, което да става през КПКОНПИ и тя да има разследващи функции, но с ясен контрол върху тях. Никой не трябва да се чувства, че може да работи без контрол", заяви Петков.

Новата политика на българското правителство ще е да няма значение кой кого е назначил. Ние не се притесняваме от проверки за който и да е от нашите хора и нас, декларира още той.

Относно скандала с уволнение на назначената от него в борда на директорите на "Държавната консолидационна компания" Ваня Караганева Петков каза, че очаква поверките по случая и припомни, че част от обявените "бомбанистични" нарушения се оказаха неверни.

"Ще обявяваме сгрешилите наши хора, за да покажем на всички какво да се очаква", заяви още той..

За финансовото обезпечаване на всички обявени политики и особено тези в социалната част Петков каза, че "всяка една от мерките бе сложена с директна сума в бюджета и Асен Василев има всички сметки".

"Заложили сме дефицит от около 4 процента, който зависи от приходите и част от този дефицит може да се финансира с дълг или с по-високите приходи в хазната. До момента виждаме, че с истински контрол върху НАП и без вдигане на данъците може да се повиши събираемостта на приходите", заяви Петков. Според него трябва да се осъвремени омулата за осигурителния праг, за да е адекватна на ръста на средната заплата, а не всяка година да се водят спорове за тавана на осигурителния праг.

По думите му "най-нормално е както се изисква зелен сертификат за ходене в ресторант, така трябва да има и за влизане в Народното събрание".

"Трябва да се види как ще се плаща заплатата на Пеевски и за мен е грешка, че ДПС го номинираха за депутат в два района.", коментира той още ситуацията около санкционирания по закона Магнитски на САЩ народен представител, на когото реално няма как да се плаща възнаграждението легитимно, без банки и самата парламентарна институция да попаднат също под ударите на САЩ

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?