Коалицията около Христо Ковачки се разпадна

Коалицията около Христо Ковачки се разпадна

Партия ЛИДЕР на бизнесмена Христо Ковачки напуска Движение "Напред" в деня, в който мнозинството, заедно с РЗС на Яне Янев, отхвърли президентското вето срещу вдигането на изборната бариера за коалиции.

"При земетресение от 8% по скалата БСП – ДПС - РЗС, Движение "Напред” се напука. Отчупи се малка част от фасадата – ЛИДЕР. От движението са "благодарни" на природното явление Yaneto (Яне Янев, бел. ред.), че разтресе в момента, когато все още не се бяха нанесли всички съкооператори. Щетите по Движението са само материални и напълно преодолими. ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" продължаваме напред", съобщиха от оставащите в коалицията формации.

От ЛИДЕР пък съобщиха, че са предложили на партньорите да се явят на изборите не като коалиция, а с регистрацията на партия ЛИДЕР, с което да заобиколят закона и да се борят за 4%, вместо за 8%.

Подписаното споразумение между четирите партии не е разтрогнато и продължава да е в сила, твърдят от формацията на Ковачки, който е смятан за основен спонсор на коалицията. В същото време срещу него се води разследване за данъчни измами в особено големи размери, но след показната акция на ДАНС и прокуратурата миналата есен по обискиране на офисите му и изземане на документи, още не е ясно дали бизнесменът ще бъде даден на съд или всичко ще приключи с изчистване на името му. Подобна индулгенция би била важна за Ковачки, тъй като името му е едно от най-споменаваните, когато се говори за купуване на гласове.

От ЛИДЕР уверяват, че политическото решение за това как да се явят на вота, ще бъде взето скоро, а най-важното било да не се демотивират симпатизантите и избирателите. Хората на Ковачки оставят още "вратички" за спасяването на коалицията.

Първите признаци за пропукване в Движение "Напред", считано за близко до президента Първанов, се появиха в момента, в който от БСП и ДПС изразиха намерението си да заложат по-висока бариера за коалиции. Законът обаче остави вратичка - ако коалицията се регистрира под името на един от коалиционните партньори, а останалите партии в нея излъчат представители в листите като гражданска квота, бариерата остава 4 процента.

Така основният спор в коалицията "Напред" се пренесе по оста ВМРО-ЛИДЕР. Всяка една от тази партии поиска нейното име да стои на предизборните листи, а другите да бъдат "гражданската квота".

Преди седмица депутатът от ВМРО Бойко Ватев заяви официално, че Движение "Напред" може да се яви на изборите с регистрацията на неговата партия. Той даде пример с някои популярни лица като кмета на Пловдив Славчо Атанасов, който трябва да води общата листа в града.

ВМРО са настояли пред ЛИДЕР, че те са партията с най-много избиратели в коалицията и поради тази причина трябва да са неин "етикет". Подкрепа за това са дали ЗНС и "Гергьовден", а формацията на Ковачки решава еднолично да напусне политическия съюз.

Движение "Напред" бе учредено през есента на миналата година, а в началото на тази се сдоби и с парламентарна група, след като Каракачанов "превзе" ПГ на БНС.

За включване под някаква форма в коалиция "Напред" преговаря партия БНД на депутатите, които се отцепиха от НДСВ и които не успяват да се включат в съюза СДС – ДСБ.

Според данни на социолози коалиция "Напред" има някакви шансове да прескочи бариера от 4%, но е под въпрос дали ще се справи с 8%.

Споделяне

Още по темата

Още от България