ЛИДЕР отиват сами на изборите, другите от "Напред" търсят съюз с Борисов

ЛИДЕР отиват сами на изборите, другите от "Напред" търсят съюз с Борисов

Партия ЛИДЕР на бизнесмена Христо Ковачки отива самостоятелно на парламентарните избори, а бившите ѝ партньори от движение "Напред" потърсиха съюз с ГЕРБ на Бойко Борисов за общи мажоритарни кандидати.

Разривът в коалицията стана факт миналата седмица, когато заради повишения изборен праг "Напред" решиха да се явят на изборите не като коалиция, а като партия с регистрацията на една от формациите, но между ЛИДЕР и ВМРО избухна спор коя от двете да е име и "емблема" на общата листа.

Христо Ковачки отряза всякакви мостове за компромис, като заяви в понеделник, че ако има други партии, които да се явяват заедно с тях, трябва приемат регистрацията на ЛИДЕР.

Ковачки, който е разследван за крупни данъчни измами, каза още, че той лично няма да се кандидатира нито за българския, нито за европейския парламент. Според него партията му "има достатъчно капацитет, за да издигне свои кандидати".

"Говорим с други партии да се коалираме и да играем с нашата регистрация. Нашите отношения с другите партии от "Напред" са много позитивни и ние ще говорим с тях да направим следизборна коалиция", допълни енергийният бос. Запитан с кои партии може да се коалира, той не даде конкретен отговор, а само посочи, че те са от център-дясно.

На въпрос какви са очакванията му по отношение на разследването срещу него за укриване на данъци, Ковачки каза: "Надявам се това да бъде една затворена страница".

Преди месец от прокуратурата прогнозираха, че делото ще бъде внесено в съда през май, което означава, че процесът може да стартира в разгара на изборната кампания.

В същото време останалите три партии от движение "Напред" предложиха да издигнат общи мажоритарни кандидати с ГЕРБ. Депутатът от ПГ "Напред" Евгений Жеков обяви, че коалицията, в която след напускането на ЛИДЕР останаха ВМРО, Земеделски народен съюз и "Гергьовден", е "готова да подкрепи 20 мажоритарни кандидати на ГЕРБ", ако партията на Бойко Борисов подкрепи "10 на обединена коалиция".

Офертата на "Напред" към ГЕРБ не е единствена. Преди двайсетина дни лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че може десницата и ГЕРБ да се явят с общи мажоритарни номинации.

Жеков повтори тезата на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов след напускането на ЛИДЕР, че се водят разговори с ОДС, ДСБ, Единна народна партия на Мария Капон, както и с БНД, за "широка дясна предизборна коалиция", тъй като само по този начин управляващите БСП и ДПС няма да "могат да вземат служебна победа".

Според опозицията въведеният от мнозинството т. нар. мажоритарен вот ще облагодетелства най-много двете управляващи партии, които се канят да спечелят над 20 мажоритарни депутатски места. Не се изключвало БСП и ДПС дори на места да излязат с общи кандидати.

Междувременно във вторник се очаква решение на съуправляващата НДСВ относно сезиране на Конституционния съд за тежестта на мажоритарните кандидати. Според жълтата партия, както и опозицията, е противоконституционно един "независим" депутат да влиза в НС с 20 000 гласа, а друг с 100 000. Най-вероятно решението на "Врабча" 23 ще е в посока сезиране на КС, твърдят царисти. За сезиране на съда са нужни 48 подписа, които опозицията обяви, че ще започне да събира веднага след обнародване на промените в изборния закон, което стана в края на миналата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?