Кой смее да пита за охраната на Доган? Журналист на разпит заради справка в Имотния регистър

Кой смее да пита за охраната на Доган? Журналист на разпит заради справка в Имотния регистър

Журналистът от в. "Сега" Мартин Георгиев бе привикан на разпит в полицията заради справка в Имотния регистър. Репортерът бе призован в столичното Шесто РПУ по разпореждане на Софийската районна прокуратура, която води преписка по жалба на бившия гард от НСО Калин Гаджев. Той бе лична охрана на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Служителят бе един от двамата, изгонили съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов от плажа край "Росенец" в началото на юли.

Една обикновена справка

Журналистът е извикан заради публикувана във фейсбук справка за имотното състояние на Гаджев. Информацията не е публикувана от самия Георгиев, нито пък той е писал нещо за имотите на охранителя на Доган. Правил е обаче справка в Имотния регистър малко след скандала край "Росенец". След проверка на лицата, интересували се от имотите на Гаджев, полицията стига до него. Справката в регистъра е напълно свободна и може да се направи онлайн от всеки срещу такса от 1 лев.

Пред Mediapool Георгиев разказа, че разследващият полицай се е държал много любезно. Журналистът е заявил, че не е публикувал справка за имотното състояние на Гаджев.

Счупени прозорци

Охранителят на Доган е подал жалба малко след инцидента край "Росенец", научи Mediapool. Тогава прозорците на колата и жилището му били изпочупени.

Гаджев бе сред най-активните участници в изгонването на Иванов от плажа край летния Сарай на Доган. Впоследствие военната прокуратура започна проверка, но отказа да образува разследване срещу гардовете от НСО. Аргументът им е, че макар те да са извършили нарушения (например отказът да се легиримират), няма данни за престъпления.

Разпит номер 2

Това е вторият разпит на Георгиев в рамките на месец и половина. Преди няколко седмици журналистът бе привикан по друг абсурден повод – изпратени от него въпроси до пресцентъра на МВР. Те бяха по повод въоръжения с бокс полицаи, който удря протестиращи. Такива снимки се появиха в социалните мрежи и Георгиев  бе попитал дали МВР е направило проверка за извършени от служители нарушения. Вместо да даде отговор полицията го привика на разпит с обяснението, че е възприела имейла като сигнал.

За втория му разпит в понеделник нито от МВР, нито от прокуратурата дадоха някакво обяснение.

Споделяне

Още от България