Колони от автомобили край големите градове заради антивирусните мерки

Сн. бТВ

Колони от коли се образуваха на влизане и излизане от големите гладове в страната в първия работен ден, в който действат още по-засилените мерки срещу разпространението на коронавируса. От 21 март, събота, на изходите и входовете на областните градове в страната има полиция, която проверява защо хората пътуват от или за съответното населено място.

Целта според министъра на вътрешните работи Младен Маринов е да се ограничат "безцелните пътувания". За това през пропускателните пунктове минават хората, които трябва да влязат или излязат от града по работа, за да ползват медицинска помощ или да се върнат на постоянен или настоящ адрес. За преминаването се изисква декларация за целта на пътуването и в зависимост от това каква е тя - документ от работодател, от лекар, както и лична карта.

В понеделник все още има толеранс за шофьорите, които не са успели да получат бележка от работодателите си за това, че трябва да пътуват до или от областен град, за да стигнат до работа. Причината е, че ограничението на "безцелните пътувания" беше обявено в 17 часа в петък. Все пак някои хора са успели да се сдобият с документите.

За да улесни хората, МВР пусна и декларация, в която се посочва целта на пътуването. За по-бързо преминаване, шофьорите може да я поставят на предното стъкло на автомобилите.

Освен целта на пътуването полицаите могат да проверяват и дали даден човек не е под карантина, обяви в понеделник вътрешният министър.

Пропускателните пунктове от и за София са 19. Сред най-натоварените бяха тези, през които минава трафикът от Перник и Югозападна България. На магистрала "Люлин" се образува километрично задръстване за влизане в столицата, предаде БНР.

На пункта край Драгичево трафикът също беше засилен и се е образува опашка от автомобили. Четирима полицаи проверяват всяка кола.

Във Варна трафикът е натоварен навсякъде, макар проверките да минават бързо. През пропускателните пунктове минават основно товарни автомобили.

В Пловдив опашки имаше и на влизане, и на излизане от града. Причината е, че в града работят много хора, които живеят в близките села. В същото време много хора трябва да излязат от областния център, за да стигнат до работните си места в намиращите се около него индустриални зони. Те са в други общини макар да са на по няколко километра от Пловдив.

13 са КПП-та, като проверките от полицейските екипи са извършват в двете посоки.

Огромна колона с коли се образува на изхода на "Голямоконарско шосе", откъдето се отива към Северната индустриална зона и към магистрала "Тракия". Иначе преминаването става за една-две минути, предаде националното радио.

Повечето от преминаващите през пунктовете и работещи в предприятията извън Пловдив обясняваха, че днес очакват да получат служебни бележки от работодателите си. Срокът е до 17 часа.

Опашки имаше и на входовете и изходите на Бургас.

Споделяне

Още по темата

Още от България