Комисия разследва има ли зазидани прилепи при санирането

Комисия разследва има ли зазидани прилепи при санирането

Работна група начело със зам-министъра на регионалното развитие  Малина Крумова проверява има ли инциденти при санирането в Бургас, свързани със зазиждане на прилепи. Това става ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Еколози алармираха, че санирането създава риск за прилепи, кукумявки, жаби.

Имало е подадени сигнали, но не са установени конкретни случаи. Ще има по-висок контрол и на този процес, казварегионалният министър Николай Нанков. По думите му програмата е съобразена с всички екологични норми.

Нанков посочва, че се дават предписания за всеки блок, който се санира. и че РИОСВ санкционират недобросъвестните строители.

Не може от единичен случай като този в Бургас да се изважда тенденция. Ако и там се установи нарушение, ще има санкции за строителя, каза още Нанков.

В средата на ноември от фондация за "Дивите животни" сигнализираха, че в блокове 67 и 71 в бургаския комплекс "Изгрев" има зазидани прилепи под изолацията. От организацията предоставиха и видео.

Прилепите са защитен вид и унищожаването им се наказва със закон. Не е ясно кой обаче трябва да носи отговорност в случая, защото на строителните бригади предварително не са били издадени никакви предписания.

След сигналите комисия от община Бургас и Регионалната екоинспекция е направила проверка на мястои на строителите е било препоръчано да монтират специални тръби, през които прилепите да могат да излязат на свобода.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?