Комисия ще решава заплатите за заслуги на учителите

Комисия ще решава заплатите за заслуги на учителите

Най-вероятно комисия ще оценява критериите, по които заслужилите учители ще получават по-високи заплати. Изготвянето на окончателния механизъм за диференциация на учителските възнаграждения се бави заради спор каква да е ролята на директорите, научи Mediapool в петък.

Социалните партньори са на път да хванат последния влак, за да може диференцираното заплащане на учителския труд да бъде въведено през тази година.

Ако до края на месеца държавата, училищата и синдикатите не се разберат как предвидените за тази цел 13 млн. лева ще бъдат похарчени, сумата ще бъде върната в хазната. Предложението за диференциация трябва да бъде внесено в Министерски съвет най-късно през април.

Засега е постигнато съгласие оценяването да се прави от комисия, в която ще влизат от 3 до 7 учители, избрани от учителския и педагогическия колектив в училището. Броят на членовете ще зависи от големината на учебното заведение.

Според председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева това не създава предпоставки за субективизъм и лансиране на лични предпочитания. Учителите във всяко училище се познават и могат много точно да определят кои техни колеги да влязат в комисията. Много по-страшно е, ако решението се взема от един човек, обясни тя пред Mediapool.

По думите на Крум Крумов от КТ “Подкрепа” всяка външна намеса би създала допълнителни проблеми.

Предстои да се уточни дали директорите, както те настояват, да вземат окончателното решение кои учители да получат по-високи заплати, каза за Mediapool Крумов. Това предложение се подкрепяло и от Министерство на финансите.

Синдикатите обаче не подкрепят идеята директорът да има право на “вето”. Според тях така се обезсмисля работата на комисията.

Както вече стана ясно, диференциацията ще се прави по седем критерия - работа на преподавателите с учениците, участието и класирането на учениците в олимпиади и конкурси, стриктното попълване на училищната документация, участието в проекти и извънкласни инициативи, както и получените отличия.

Последният критерий ще се определя от самите училища и вероятно ще носи най-много точки.  Все още се обсъжда колко точно да са те. Останалите стандарти ще дават от 8 до 10%, като най-голяма тежест – 14%, ще има работата на учителите в час.

Споделяне

Още по темата

Още от България