Комисията по досиетата стартира до две седмици?

Комисията по разсекретяване на архивите на бившата ДС трябва да започне работа до две седмици, заяви в сряда председателят на вътрешната комисия в парламента Николай Свинаров (НДСВ). Това стана след като депутатите изслушаха осем от кандидатите за място в новия орган по разсекретяване на архивите.

По думите на Свинаров всички проверки на кандидатите вече са приключили, но Народното събрание все още не е получило обратната информация от Националната служба за сигурност дали кандидатите могат да получат допуск за работа с класифицирана информация.

Това трябва да се случи до края на следващата седмица.

В сряда бяха изслушани Орхан Исмаилов, Бойко Ганчевски и Невин Фети, номинирани от ДПС,  Екатерина Бончева и Стилиян Станев (БНС), Иларион Иларионов и Валери Кацунов (ДСБ), както и Владимир Джаферов, предложен от независимия депутата Марио Тагарински.

Бившият журналист от радио “Нова Европа” Екатерина Бончева коментира след изслушването, че никога не е сътрудничила на службите и не е била член на политическа партия.

“Заявих пред членовете на комисията, че ако бъда избрана, ще забравя, че съм журналист и ще работя като държавен служител, който спазва законите”, добави тя.

Стилиян Станев, заяви, че от много години вече се спекулира с темата за отварянето на досиетата и е крайно време да стане ясно кой е сътрудничил на бившата Държавна сигурност.

Фаворитът на ДПС за място в комисията Орхан Исмаилов, който в момента е и зам.-председател на Държавната комисия по сигурността на информацията, декларира, че щом гражданското общество иска да бъдат разсекретени тези досиета, това трябва да бъде направено.

В четвъртък вътрешната комисия трябва да изслуша и кандидатите, излъчени от БСП, НДСВ, ОДС и “Атака”. По време на това заседание ще се реши дали комисията ще предложи в пленарна зала само девет души от общо 19-те кандидати или няма да поставя ограничения.

Според приетия Закон за разсекретяване на архивите комисията се състои от осем членове и един председател.

След изслушаването в сряда Никола Свинаров коментира, че все още няма фаворити за постовете и е възможно броят на кандидати да бъде ограничен в пленарна зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България