Комисията по корупция в НС се чуди какво да прави със сигнал от Плугчиева

Сигнал от вицепремиера Мeглена Плугчиева до парламентарната комисия за борба с корупцията за печелилата обществени поръчки фирма "Технострой инженеринг 99", в която участват депутатите Стоян Проданов (БСП) и Юнал Тасим (ДПС), хвърли в почуда членовете на комисията в четвъртък.

Плугчиева информира комисията за съмненията за конфликт на интереси около спечелването на поръчката на Министерството на земеделието и храните за строителството на селскостопански път от фирмата "Технострой инженеринг 99".

Депутатите обаче не успяха да разберат какво точно се иска от тях. "Ако Плугчиева иска от нас съдействие е странно, защото тя самата оглавява Комисията за противодействие на корупцията към Министерски съвет. В нейните правомощия е да назначи проверка или, ако има достатъчни данни за нередности, да сезира прокуратурата", коментира депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

"Имам чувството, че Плугчиева, която иначе е много симпатична, постоянно ходи в Брюксел да се оплаква от държавата, на която е вицепремиер", каза още Атанасов.

Председателят на комисията Бойко Великов (БСП) и колегите му се обединиха около мнението, че Плугчиева просто ги информира, че има такъв случай, но останаха изненадани, че липсва информация за предприетите действия по въпроса.

Депутатът от НДСВ Снежана Гроздилова коментира, че от разговор с Плугчиева в парламента миналата седмица е останала с впечатлението, че сигналът вече е подаден до прокуратурата.

Комисията реши да поиска повече информация за предприетите действия по сигнала.

Миналата седмица стана ясно, че фирмата "Технострой инженеринг 99" е спечелила обществена поръчка в край на 2005 година за изграждане на пътища на стойност 34 млн. лева. Депутатът Стоян Проданов, който има 33% дял в дружеството обаче заяви, че не вижда никакъв конфликт на интереси в това. Същото смята и колегата му от ДПС Юнал Тасим, който също участва във фирмата.

В отговор на депутатското чудене вицепремиерът Плугчиева разпространи следното съобщение:

"При наличие на сигнал с данни за съмнение за извършено престъпление е нормално да се информира за него и комисията за борба с корупцията в НС, тъй като визираните в сигнала лица са народни представители. Освен, че съм изпратила жалбата до парламента, сезирала съм и Инспектората на МС. Той ще извърши проверка относно законосъобразността на възлагането на обществената поръчка, обявена от МЗХ, спечелена от консорциум, в който участват фирми на депутати. Изискала съм и информация от МЗХ относно начина, по който е проведена обществената поръчка, както и мотивите за избор на победител. За съжаление, не бях поканена да присъствам на заседанието на парламентарната комисия за борба с корупцията, за да информирам народните представители за действията, които съм предприела. При условие, че проверките докажат съмнение за умисъл за злоупотреба с власт, сигналът и резултатите от проверките ще бъдат изпратени в прокуратурата”.

Споделяне

Още по темата

Още от България